Ciasto ucierane z dulce de leche i jabłkami

Jeszcze nie koniec weekendu, więc jeszcze jedno ciasto na niedzielę, które dzisiaj rano upiekłam, a mianowicie ciasto ucierane z dulce de leche i jabłkami. Pyszne ciasto z dodatkiem brązowego cukru i cynamonu, ciemnobrązowe, puszyste i wilgotne. Oceńcie sami!

ciasto ucierane z dulce de leche

Jabłka to moje ulubione owoce. Polecam również ciasto leniwiec z jabłkami czy przepyszną orzechową szarlotkę .

przepis na ciasto ucierane z jabłkami

Przepis na ciasto ucierane z dulce de leche i jabłkami

Składniki:

120 g miękkiego masła

90 g cukru

50 g brązowego cukru

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

2 jajka

1 łyżeczka soda oczyszczonej

200 g mąki

1 łyżeczka cynamonu

125 ml jabłkowego soku

2 jabłka

4 łyżki dulce de leche

Do posypania

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka brązowego cukru

1 łyżeczka cynamonu

ciasto ucierane z jabłkami i dulce de lecheUtrzyj masło z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku, cały czas ucierając masę. Dodaj dulce del leche. Przesiej mąkę, dynamon i sodę i lekko wymieszaj z masą maślaną na przemian z sokiem jabłkowym. Obierz jabłka, pokrój w kostkę i dodaj do masy. Wymieszaj lekko. Przełóż masę do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką. Piecz ciasto na 175ºC (termoobieg) przez 45 minut lub do suchego patyczka. Ostudź przed pokrojeniem.

22 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *