Ciasto ucierane z dulce de leche i jabłkami

Jeszcze nie koniec weekendu, więc jeszcze jedno ciasto na niedzielę, które dzisiaj rano upiekłam, a mianowicie ciasto ucierane z dulce de leche i jabłkami. Pyszne ciasto z dodatkiem brązowego cukru i cynamonu, ciemnobrązowe, puszyste i wilgotne. Oceńcie sami!

ciasto ucierane z dulce de leche

Jabłka to moje ulubione owoce. Polecam również ciasto leniwiec z jabłkami czy przepyszną orzechową szarlotkę .

przepis na ciasto ucierane z jabłkami

Przepis na ciasto ucierane z dulce de leche i jabłkami

Składniki:

120 g miękkiego masła

90 g cukru

50 g brązowego cukru

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

2 jajka

1 łyżeczka soda oczyszczonej

200 g mąki

1 łyżeczka cynamonu

125 ml jabłkowego soku

2 jabłka

4 łyżki dulce de leche

Do posypania

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka brązowego cukru

1 łyżeczka cynamonu

ciasto ucierane z jabłkami i dulce de lecheUtrzyj masło z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku, cały czas ucierając masę. Dodaj dulce del leche. Przesiej mąkę, dynamon i sodę i lekko wymieszaj z masą maślaną na przemian z sokiem jabłkowym. Obierz jabłka, pokrój w kostkę i dodaj do masy. Wymieszaj lekko. Przełóż masę do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką. Piecz ciasto na 175ºC (termoobieg) przez 45 minut lub do suchego patyczka. Ostudź przed pokrojeniem.

22 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *