Ciasto ucierane z dynią i kruszonką

Ciasto ucierane z dynią i kruszonką, lekko pomarańczowe, pachnące rumem i korzennymi przyprawami… Trudno się oprzeć takiemu wypiekowi w pięknych, jesiennych kolorach!

ciasto ucierane z dynia

Robiąc zakupy w pobliskim sklepie wpadła mi w oko dynia i już wiedziałam, że upiekę ciasto z dynią.  Dynia bardziej aromatyczna niż cukinia nadaje ciastu piękny kolor w połączeniu z brązowym cukrem. Ja dzisiaj użyłam muscavado cukier, który ma specyficzny smak jakby korzenny.

ciasto z dynią na niedzielę

Ciasto ucierane  z dynią 

Składniki:

na prostokątną formę 18 cm x 25 cm

  • 250 ml żółtych rodzynek
  • 50 ml rumu
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • ¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 120 g masła
  • 220 g brązowego cukru
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 ml dyniowego musu
  • 100 ml kwaśnej śmietany

Kruszonka

  • 40 g mąki
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 80 g masła
  • 100 g posiekanych laskowych orzechów

Wykonanie:

  • Rodzynki namocz w rumie. Ja akurat miałam ciemny rum w domu. Z podanych składników zrób kruszonkę, owiń w folię i włóż do zamrażalnika.
  • Utrzyj masło z cukrem. Ucierając cały czas dodaj po jednym jajku. Następnie dodaj mus dyniowy, kwaśną śmietanę i nasiąknięte rumem rodzynki i wymieszaj łyżką.
  • W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki i wymieszaj je lekko z masą maślaną.
  • Przełóż ciasto do formy wyłożonej pergaminem, wygładź i polyp  kruszonką.
  • Piecz ciasto dyniowe na 160ºC (termoobieg) przez 55 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź przed krojeniem.

ucierane ciasto dyniowe z rodzynkami i kruszonką

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *