Ciasto ucierane z gruszkami

Witam Kochani! Zbliża się szósta, a słońce wciąż jeszcze świeci. Przyjemnie usiąść na balkonie i w ciepełku wpić popołudniową kawę. A co do kawki? Oczywiście ciasto ucierane z całymi gruszkami. Podobne ciasto choć czekoladowe upiekłam kiedyś z szafranowymi gruszkami. Wczoraj piekłam ciasto ze śliwkami, dzisiaj ucierane z gruszkami. Upiec ciasto to nie obowiązek.To po prostu przyjemność. Zapach pieczonego ciasta jest wspaniały. Polepsza humor i daje satysfakcję. Pyszne ciasto mamo upiekłaś, pochwaliły mnie dzieci. Ciasto jest puszyste, pachnie imbirem i cynamonem. Winne gruszki rozpływają się w ustach. Porcja lodów do ciasta bardzo wskazana!

ciasto ucierane

Ciasto ucierane

Składniki:

podłużna foremka o dł. 30 cm

Gruszki w zalewie

3 średniej wielkości gruszki

butelka białego wina

180 g cukru

250 wody

3 laski cynamonu

10 kapsli kardamonu

Ciasto ucierane

200 g masła, temperatura pokojowa

125 ml golden syropu

125 g brązowego cukru

3 duże jajka

1 łyżka waniliowego ekstraktu

2 łyżki utartego imbiru

300 g pszennej mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

szczpta soli

250 g kwaśnej śmietany

ciasto_przepis

Wszystkie składniki na zalewę wlej do garnka. Trzy pękate gruszki dodaj do zalewy. Jeśli wolisz to możesz obrać ze skórki. Ja nie obierałam. Gotuj gruszki w zalewie przez 45 minut. Wyjmij na durszlak i ostudź. Gruszki w zalewie można przygotować wcześniej.

ciasto

Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg lub wedle piekarnika. W dużej misce zmiksuj masło z cukrem, golden syropem i wanilią. Dodaj po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec dodaj świeży imbir i jeszcze raz zmiksuj. Przesiej mąkę z proszkiem, cynamonem i wymieszaj delikatnie z masą jajeczną na przemian ze śmietaną. Wyłóż formę papierem do pieczenia i napełni masą. Wciśnij w odstępach gruszki, tak aby dotknęły dna formy. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Przed krojeniem ciasto całkowicie ostudź i oprósz cukrem pudrem.

ucierane_ciasto

Wybierz do ciasta brązowe gruszki Conference lub złoto brunatne Kaiser Aleksander. Gniazda z nasionami są małe i delikatne, po ugotowaniu wcale nie wyczuwalne. Moim zdaniem idealne gruszki na przetwory i do ciast. Zawsze poszukuję je w sklepie.

gruszki

Smacznego!

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *