Ciasto ucierane z kokosem i rabarbarem

Witam Kochani. Przepraszam za przestój ale byłam w podróży, a już na miejscu musiałam zainstalować internet, rozpakowywanie, oględziny mojej posiadłości, rozmowy z rodziną, sąsiadami… no wiecie jak to jest. Wieczorem padłam na łóżko zmęczona jak diabli,
a w nocy na dodatek pies u sąsiadów nadawał, więc się znowu nie wyspałam…

ciasto ucierane z kokosem i rabarbarem

Ale po drugiej kawie nabrałam ochoty na wypieki i mam dla przepis na pyszne ciasto ucierane z kokosem i rabarbaram, do którego inspirację zaczerpnęłam z bloga Olga smile, który bardzo lubię odwiedzać. Poza tym moja mama właśnie przycięła rabarbar, więc wybór był prosty ciasto ucierane z rabarbarem.

ciasto kokosowe z rabarbaremPrzepis na ciasto ucierane z kokosem i rabarbarem

Składniki:

na podłużną foremkę 35 cm

  • 350 ml mąki pszennej
  • 200 ml cukru
  • 300 ml kokosowych wiórków
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 150 g masła rozpuszczonego
  • 200 ml mleka
  • 300 ml rabarbaru + kilka łodyg do dekoracji na wierzch ciasta
  • 2 łyżki brązowego cukru

Wykonanie:

  • Rozpuść masło i wlej mleko. Do letnieje mieszanki dodaj jajka i wymieszaj trzepaczką balonową.
  • W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki i dodaj mokre, wraz z pokrojonym w kostkę rabarbarem. Wymieszaj delikatnie i przełóż masę do formy wyłożonej pergaminem. Na wierzchu ułóż w skos podłużne kawałki rabarbaru i posyp brązowym cukrem.
  • Piecz ciasto na 160ºC na termoobieg przez około 45 minut, lub do suchego patyczka. Ostudź w foremce.

przepis na ciasto ucierane z kokosem i rabarbarem

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *