Ciasto ucierane z masłem arachidowym

Dopiero środek tygodnia, a nam już się zachciało ciasta. Tym razem upiekłam ciasto ucierane z masłem arachidowym. Ciasto arachidowe…smakuje jak orzeszki ziemne, a w konsystencji przypomina ciasto piaskowe.

Fajne ciacho dla wszystkich co lubią masło arachidowe. Robiąc czystki w lodówce przed wyjazdem na wakacje znalazłam napoczęty słoik, a że od dawna miałam ochotę na ciasto ucierane, więc nie namyślając się wykorzystałam je w tym wypieku.

ciasto ucierane z maslem arachidowym

Przepis na ciasto ucierane z masłem arachidowym

Składniki:

1 podłużna foremka 30 cm

  • 400 ml mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g masła
  • 150 ml cukru
  • 50 ml  brązowego cukru
  • 250 ml masła arachidowego
  • 1 jajko
  • nasiona z pół laski waniliowej
  • 250 ml mleka

Wykonanie:

  • Utrzyj masło z cukrami i wanilią. Dodaj masło arachidowe i połącz w całość. Następnie dodaj mleko i jajko, wymieszaj ręcznie lub mikserem na wolnych obrotach.
  • Przesiej mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj delikatnie z masą maślaną.
  • Wyłóż ciasto do foremki pokrytej pergaminem i piecz na 160ºC na termoobieg lub 175ºC bez termoobiegu, przez około 50 minut lub do suchego patyczka.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw w formie przez 15 minut, a potem wyjmij na metalową kratkę do całkowitego ostudzenia.

ciasto ucierane arachidowe

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *