Ciasto ucierane z truskawkami i migdałami

To ucierane ciasto robi się bardzo szybko, jest bardzo wilgotne i smakuje tak jak się nazywa truskawkami i migdałami.
Większość truskawek zjedliśmy prosto z krzaczków ale te które ocalały wykorzystałam właśnie do wypieku tego ciasta.

Przepis na ciasto ucierane z truskawkami i migdałami
Składniki:

16 porcji

  • 500 g świeżych truskawek
  • 200 g miękkiego masła
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 200 g mąki
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Wykonanie:

  • Przesiej obie mąki z proszkiem do pieczenia.
  • Ubij masło z cukrem i wanilią na puszystą mase. Pod koniec ubijania dodawaj po jednym jajku.
  • Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką, po czym wylej ciasto do tak przygotowanej formy.
  • Uloz na wierzchu świeże truskawki i posyp je migdałowymi platkami.
  • Piecz ciasto w piekarniku na 160 ° C (termoobieg), około 40 minut.
  • Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *