Ciasto ucierane ze śliwkami i marcepanem

No to czas na śliwki. Są takie słodkie i soczyste w tym roku… Nie mogłam się im oprzeć i oto to ciasto ucierane ze śliwkami i marcepanem. Bardzo wilgotne i mięciutkie ciasto ze śliwkami w sam raz do popołudniowej kawy.

ciasto ucierane ze śliwkami i marcepanem

Nigdy nie piekłam ciasta z mąki krupczatki, ale byłam zmuszona, bo gdy już inne składniki na ciasto były ze sobą wymieszane, a potem nadszedł czas na mąkę, to okazało się, że mam tylko krupczatkę… Ciasto i tak udało się, a ja do tej pory i tak nie wiem co za różnica między krupczatką, a mąką pszenną. Tak w nawiasie krupczatka to również mąka pszenna.

ciasto ze śliwkami

Przepis na ciasto ucierane ze śliwkami i marcepanem

Składniki:

na foremkę o wielkości 22 cm x 28 cm

  • 100 g marcepanu
  • 125 g masła, miękkiego
  • 110 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka amaretto
  • 2 jajka
  • 170 g mąki krupczatki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ kg śliwek
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania

Wykonanie:

  • Utrzyj masło z cukrem, ekstraktem waniliowym i amaretto. Zetrzyj marcepan na tarce i dodaj do masy maślanej cały czas ucierając. Podczas ucierania dodaj jajka.
  • Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy.
  • Wyłóż ciasto do formy wyłożonej pergaminem, wygładź i ułóż śliwki, pokrojone w ćwiartki.
  • Posyp ciasto migdałowymi płatkami i piecz w piekarniku na 160ºC (termoobieg) przez 50 minut, lub do suchego patyczka.
  • Ciasto najlepiej smakuje ostudzone. Posyp cukrem pudrem.

przepis na ciasto ze śliwkami

Śliwka świetnie pasuje w połączeniu z cukinią jak w tym przepisie na ciasto ucierane z cukinią i śliwką.

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *