Ciasto z bananami i czekoladą

Ciasto z bananami  i czekoladą, posypane orzechami i kokosowymi wiórkami przywróci każdego o zawrót głowy. Bananowca uwielbiam i robię bardzo często w różnych wersjach. Może jeszcze nie wiecie ale banany z czekoladą to świetne kombi!

ciasto z bananami przepisy

Ciasto bananowe kusi nie tylko smakiem ale i wyglądem… to już moje kolejne ciasto z udziałem bananów. Bardzo lubię ciasto z bananami cynamonowe. Piekłam też ciasto bananowe z makiem. Wszystkie ciasta bananowe są zawsze mocno wilgotne, słodkie i pachną cudownie bananem. No i jak widzicie nie ma granic z czym ciasto bananowe można upiec, dzisiaj z czekoladą, orzechami i kokosem.

przepis banany
Przepis na ciasto z bananami i czekoladą

Składniki:

na podłużną foremka o pojemności 1,5 l

  • 150 g masła, rozpuszczone
  • 150 ml cukru
  • 2 jajka, lekko roztrzepane
  • 4 banany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 450 ml mąki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml kokosowego mleka + 1łyżka do polewy
  • 50 ml kokosowych wiórków
  • 100 ml cukru pudru
  • 3 łyżki lekko posiekanych orzechów, u mnie migdały i pistacje

Wykonanie:

  • Przesiej mąkę i sodę do dużej miski. Dodaj posiekaną czekoladę, szczyptę soli i kokosowe wiórki i wymieszaj.
  • W drugiej misce wymieszaj rozpuszczone masło z cukrem, następnie dodaj 4 banany, rozgniecione widelcem, kokosowe mleko i jajka.
  • Dodaj teraz suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy, wygładź powierzchnię.
  • Piecz ciasto na 160º C (termoobieg) przez około 50 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *