Ciasto z bananami na owsiance

Nie pierwsze  ciasto z bananami na codojedzenia, ale pierwsze ciasto pieczone na owsianej mące. Mąka owsiana, którą posiadłam nie zawiera glutenu, więc to ciasto bananowe na pewno też polubią osoby na diecie bezglutenowej.  U mnie w domu wszyscy lubią owsiankę, więc ciasto bananowo owsiankowe przypadło do smaku.

ciasto bananowe z czekoladą

Dzsiejsze ciasto zawiera bardzo mało tłuszczu i cukru. Nie, nie całkiem bez cukru, bo przecież banany czy gorzka czekolada zawierają cukier, więc po co dodawać rafinowany. Bananowiec to idealne ciasto do porannej kawy czy na śniadanie! zjadłam dwa kawałeczki bez wyrzutu sumienia!

przepis bananowiec ciasto ucierane

Przepis na ciasto bananami na owsiance

Składniki:

na podłużną foremkę o długości 28 cm

  • 3 jajka
  • 3-4  banany + 1 banan do dekoracji, około 350 ml,
  • 400 ml + łyżka owsianej mąki
  • 150 ml brązowego cukru
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady, u mnie 80% kakao
  • szczypta soli

Wykonanie:

  • Jajka utrzyj na puszysto z cukrem. Dodaj olej ubijając. Mąkę i proszek przesiej i wymieszaj z makiem i posiekaną czekoladą.
  • Do masy jajecznej dodawaj na przemian, u mnie w trzech podejściach zmiksowane banany i mąkę.
  • Przełóż ciasto do foremki wyłożonej pergaminem, udekoruj wierzch grubo pokrojonymi plasterkami banana.
  • Piecz ciasto bananowe w piekarniku nagrzanym na 175ºC (termoobieg) przez około 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto i ostudź przed krojeniem.

 

10 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *