Ciasto z cukinią, figami i orzechami

Cukinia wciąż króluje u mnie w kuchni. Zapraszam na kolejne ciasto z cukinią, suszonymi figami i włoskimi orzechami. Wspaniałe wilgotne ciasto. Dzisiaj zaoszczędziłam sobie trochę czas. Zazwyczaj ścieram cukinię na tarce, lekko solę i pozostawiam na 30 minut aby puściła sok. Oglądając niedawno amerykańską wersję Masterchef dowiedziałam się, że szybciej jest wstawić startą cukinię do mikrofalówki na 2 minuty. Faktycznie, cukinia od razu puściła sok. Pozostało ją tylko odcisnąć.

ciasto z cukinią figami
Do ciasta z cukinią użyłam suszonych fig. Czasami trafią się figi, które są za bardzo przesuszone. Proponuję więc pokroić figi i wymieszać z cukinią, wtedy to napęcznieją od soku jaki puści cukinia. Tak postąpiłam już po odciśnięciu cukinii.

Dzisiejsze ciasto z cukinią zrobiłam na oleju. Olej rzepakowy wydaje mi się najbardziej neutralny ale do tego ciasta możecie użyć oleju z orzechów włoskich, jeśli taki zdobędziecie. Oto przepis:

Ciasto z cukinią, figami i orzechami

Składniki:

na podłużną formę 12 cm x 30 cm

  • 500 g zielonej cukinii
  • 2 duże jajka
  • 100 ml oleju
  • 200 g pszennej mąki
  • 250 g suszonych fig, pokrojonych w kostkę
  • 50 g włoskich orzechów, grubo posiekanych
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu, u mnie na bazie alkoholu
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli do smaku
  • olej i tarta bułka do formy

przepis na ciasto z cukiną pyszne

Zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach. Wstaw do mikrofalówki nastawionej na maksymalny efekt na 2 minuty. Odciśnij z wody i wymieszaj z pokrojonymi w kostkę figami, jajkami, olejem, waniliowym ekstraktem i cukrem.

W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem, sodą, imbirem i orzechami. Dodaj do masy jajecznej i wymieszaj. Foremkę wysmaruj olejem i posyp tartą bułką. Wyłóż masę i wygładź powierzchnię. Na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki figi. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym na 175ºC (bez termoobiegu 15 stopni więcej) przez 40 minut. Ostudź ciasto przed pokrojeniem.

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *