Cukinia wciąż króluje u mnie w kuchni. Zapraszam na kolejne ciasto z cukinią, suszonymi figami i włoskimi orzechami. Wspaniałe wilgotne ciasto. Dzisiaj zaoszczędziłam sobie trochę czas. Zazwyczaj ścieram cukinię na tarce, lekko solę i pozostawiam na 30 minut aby puściła sok. Oglądając niedawno amerykańską wersję Masterchef dowiedziałam się, że szybciej jest wstawić startą cukinię do mikrofalówki na 2 minuty. Faktycznie, cukinia od razu puściła sok. Pozostało ją tylko odcisnąć.
Do ciasta z cukinią użyłam suszonych fig. Czasami trafią się figi, które są za bardzo przesuszone. Proponuję więc pokroić figi i wymieszać z cukinią, wtedy to napęcznieją od soku jaki puści cukinia. Tak postąpiłam już po odciśnięciu cukinii.
Dzisiejsze ciasto z cukinią zrobiłam na oleju. Olej rzepakowy wydaje mi się najbardziej neutralny ale do tego ciasta możecie użyć oleju z orzechów włoskich, jeśli taki zdobędziecie. Oto przepis:
Ciasto z cukinią, figami i orzechami
Składniki:
na podłużną formę 12 cm x 30 cm
- 500 g zielonej cukinii
- 2 duże jajka
- 100 ml oleju
- 200 g pszennej mąki
- 250 g suszonych fig, pokrojonych w kostkę
- 50 g włoskich orzechów, grubo posiekanych
- 150 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu, u mnie na bazie alkoholu
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli do smaku
- olej i tarta bułka do formy
Zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach. Wstaw do mikrofalówki nastawionej na maksymalny efekt na 2 minuty. Odciśnij z wody i wymieszaj z pokrojonymi w kostkę figami, jajkami, olejem, waniliowym ekstraktem i cukrem.
W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem, sodą, imbirem i orzechami. Dodaj do masy jajecznej i wymieszaj. Foremkę wysmaruj olejem i posyp tartą bułką. Wyłóż masę i wygładź powierzchnię. Na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki figi. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym na 175ºC (bez termoobiegu 15 stopni więcej) przez 40 minut. Ostudź ciasto przed pokrojeniem.
7 komentarzy
Wspaniałe ciasto ,bogactwo smaków.
widac że wilgotne a takie wlasnie lubie ;)
Bardzo kuszące…
bardzo oryginalne!
Dziékujé!
wygląda zachęcająco, bo lubię takie wilgotne ciasta
Dzięki!