Ciasto z cukinią, ananasem i kokosem

Słodki ananas, kokos i cukinia. Bardzo lubię piec ciasto z cukinią. Cukiniowe ciasto jest wilgotne i sprężyste. Cukinia, neutrala w smaku pasuje z większością owoców. Robiłam ciasto z cukinią i śliwkami, z jagodami i czekoladą, a dzisiaj upiekłam kolejne ciasto cukiniowe z ananasem. Jak widzicie możliwości jest wiele, więc jeśli cukinia obrodziła Wam w ogrodzie i nie wiecie na co ją wykorzystać, polecam upiec ciasto z cukinią.

ciasto z cukinią

Ciasto z cukinią

Składniki:

okrągła foremka o średnicy 27 cm

250 g pszennej mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

180 g cukru

150 g rozpuszczonego oleju kokosowego

1 łyżeczka waniliowej pasty lub ekstraktu

2 jajka

150 g utartej cukinii

250 g pokrojonego w kostkę ananasa, u mnie świeży

¼ łyżeczki soli

Polewa

mała puszka skondensowanego mleka, słodkiego, u mnie 225 g

kokosowe wiórki do posypania

z cukinii
Utrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach i pozostaw na sicie do obcieknięcia. Wymieszaj cukinię z jajkiem, ananasem i rozpuszczonym kokosowym olejem. Wymieszaj mąkę z proszkiem i sodą, cukrem, waniliową pastą i solą. Teraz wymieszaj suche składniki z mokrymi. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wygładź i piecz w nagrzanym piekarniku na 160ºC przez 40 minut. Upieczone ciasto ostudź w formie.
przepis na ciasto z cukiniąWlej skondesowane mleko do małego garnuszka i doprowadź do wrzenia, po czym szybko zmniejsz temperturę i gotuj przez 10 minut. Mleko powinno być dosyć gęste. Tak przygotowaną polewą  posmaruj wierzch ciasta, a następnie posyp kokosowymi wiórami.

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *