Ciasto z figami i daktylami

Na niedzielę polecam kruche ciasto z figami i daktylami. Bardzo lubię figi i te świeże i te suszone, a dżemik z fig jest po prostu wspaniały. Wykorzystałam go do dzisiejszego ciasta. Ciasto z figami  jest bardzo słodkie, wiadomo figi i daktyle zawierają dużo cukru…Ale ciasto musi być słodkie. Jest to typowe kruche ciasto z migdałową kruszonką i owocami. Daktyle dodałam jedynie do smaku. Zamiast daktyli można dodać suszone morele lub rodzynki.

ciasto-z-figami

Kruche ciasto z figami

Składniki:

prostokątna forma 25 cm x 35 cm

Spód do ciasta

250 g pszennej mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

50 g cukru

3 żółtka

½ łyżeczki soli

150 g masła, zimnego

Nadzienie

1 słoik dżemu z fig

10 daktyli

30 g masła, zimne

50 g zmielonych  migdałów ze skórką

1 łyżka mąki

2 łyżki cukru

2 łyżki migdałowych płatków

kruche_ciasto Zacznij od kruchego ciasta. Pokrój zimne masło w kostkę i posiekaj nożem z suchymi składników. Kiedy utworzy się kruszonka dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.  Przygotuj kruszonkę. Migdały upraż na suchej patelni, ostudź i zmiel. Z masła, mąki, zmielonych migdałów i cukru uformuj kruszonkę rozcierając składniki między palcami. Wstaw kruszonkę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek wielkości dna formy plus 2 cm na brzegi. Rozsmaruj dżem i poprzetykaj pokrojone daktyle. Przykryj kruszonką i migdałowymi płatkami. Wstaw ciasto do nagrzanego na 175ºC piekarnika nastawionego na termoobieg (bez termoobiegu 190ºC lyb wedle piekarnika). Piecz ciasto przez 45 minut na dolnym poziomie piekarnika. Ostygnięte ciasto pokrój na kwadraty.

Smacznego!

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *