Ciasto z galaretką z truskawek

Ciasto z galaretką z truskawek i bezą typu krajanka jest pyszne, dekoracyjne i z powodzeniem może zastąpić tort. Bardzo lubię ciasto z galaretką. Jest orzeźwiające i można do niego użyć sezonowych owoców. Ponieważ w Szwecji nie ma galaretek w proszku nauczyłam się je robić sama. Moje galaretki są więc naturalne w smaku i w kolorze.

Ciasto z galaretką to hit lata! Przyrządzam je na ogół spontanicznie bez okazji. Po prostu jako letni deser…ale wczoraj był szczególny dzień, bo mój syn obchodził swoje 25 urodziny. To jedno z ciast, które było na jego liście oczywiście oprócz pysznego tortu, o którym napiszę wkrótce.

ciasto z galaretka

Tym razem przyrządziłam ciasto z truskawkową galaretką. Jest podobne do tego z malinami, ale biszkopt jest bezglutenowy. Co prawda truskawki o tej porze nie są jeszcze tak intensywne w smaku i kolorze ale ciasto i tak jest pyszne! No cóż dla mnie istnieje tylko jeden gatunek truskawki, który uważam za najsmaczniejszy, czyli truskawka murzynka, słodko kwaśna i mocno czerwona.

Ciasto z galaretką to taki polski przysmak. W Szwecji  rzadko kiedy można trafić na jakieś tortowe ciasto z galaretką. Kiedy więc zapraszam na to ciasto koleżanki z pracy to zawsze jest święto. Moje polskie wypieki cieszą się popularnością.

ciasto z truskawkami

Ciasto z galaretką

Składniki:

prostokątna forma 20 cm x 35 cm

Biszkopt bezglutenowy

6 żółtek

3 białka

100 g cukru

40 g skrobii kukurydzianej

60 g skrobii ziemniaczanej

szczypta soli

Beza

3 białka

150 g cukru

1 łyżka skrobi kukurydzianej

szczypta soli

Galaretka truskawkowa

1,2 kg truskawek, świeżych

200 g cukru

3 łyżki soku z cytryny

14 listków żelatyny

300 ml wody

Dodatkowo

300 ml śmietanki kremówki

truskawki do dekoracji

galaretka_truskawkowa

Ubij białka na sztywno. Utrzyj żółtka z cukrem i solą do białości i delikatare wymieszaj. Przesiej obie mąki i delikatnie połącz z masą jajeczną. Formę wyłóż pergaminem i wylej masę, wygładź powierzchnię i  wstaw do nagrzanego do 200ºC piekarnika bez termoobiegu. Piecz biszkopt przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź i oderwij od pergaminu.

Nastaw piekarnik na 120ºC. Ubij białka na puszysto z odrobiną soli. Pod koniec ubijania zacznij dodawać po łyżce cukru. Na koniec dodaj skrobię i zamieszaj szybko przez 20 sekund. Po ubiciu piana powinna być gęsta, gładka i lśniąca. Przykryj blaszkę papierem do pieczenia. Narysuj prostokąt wielkości foremki, w której był pieczony biszkopt. Rozprowadź bezę w obrębie prostokąta i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 90 minut. Pozostaw w piekarniku to całkowitego wysuszenia i ostudzenia.

Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Podziel truskawki na ćwiartki, wymieszaj z cukrem i odstaw na godzinę. Kiedy truskawki puszczą sok przełóż do garnka, wlej wodę, dodaj sok z cytryny i doprowadź do wrzenia, nie gotuj! Dodaj odciśniętą żelatynę, wymieszaj i odstaw do ostudzenia w chłodnym miejscu. Kiedy galaretka zacznie krzepnąć wylej n biszkopt i rozprowadź równomiernie. Wstaw do lodówki.

Ubij śmietankę na puszysto. Rozprowadź równomiernie po galaretce i przykryj bezą. Pokrój ciasto na kawałki. Każdą porcję udekoruj truskawką. Smacznego!

ciasto_ z_ truskawkowa_ galaretka

Ciasto z galaretką należy przechowywać w lodówce. Ponieważ galaretka jest wilgotna, więc nieco barwi biszkopt. Łakomczuchom to nie przeszkadza.

SparaSpara

21 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *