Ciasto z gruszkami, migdałami i czekoladą

Zapraszam na kolejne ciasto na niedzielę, ciasto z gruszkami, migdałami i czekoladą. Uwielbiam piec sezonowo. Przyszła więc pora na gruszki w cieście. To ciasto upiekłam z migdałami. Przepięknie pachnie i nie tylko migdałami. Dodałam moją ulubioną przyprawę, kardamon. To jeszcze nie koniec do ciasta wrzuciłam pokrojoną czekoladę! To ciasto z gruszkami jest naprawdę wypasione po brzegi. Ciasto łatwe w przygotowaniu, które piecze się długo w niezbyt wysokiej temperaturze. Taka jego natura. Ciasto z gruszkami ale i jak każde ciasto ucierane z owocami jest bardzo wilgotne. Jest to idealne ciasto do lodów. Często zamiast lodów ubijam śmietaną i mieszam z jogurtem. Kwaśny jogurt i słodkie ciasto świetnie do siebie pasują.

ciasto z gruszkami

Na życzenie dzieci dodałam mlecznej czekolady. Sądzę jednak, że gorzka czekolada z dużą zawartością kakao pasuje lepiej do tego ciasta, bo prostu nie rozpływa się tak mocno. Ciasto jest bardziej ścisłe i wygląda na bardziej wypieczone. Dzisiaj przypomina ono bardziej frangipane. Bardzo lubię to ciasto. Zamiast gruszek można swobodnie użyć śliwek lub jabłek.

ciasto z gruszkami przepis

Polecam również dodać do ciasta kardamon. Będzie ono jeszcze bardziej aromatyczne. Mówiąc szczerze to wolę kardamon od cynamonu. Wiadomo, że dużo wypieków wymaga cynamonu.  Ale jak mam możliwość wyboru to w pierwszej kolejności jest to prawie zawsze kardamon.

Ciasto z gruszkami

Składniki:

forma o średnicy 26 cm

100 g mlecznej czekolady

300 g masła, miękkiego

280 g trzcinowego cukru

1 łyżeczka kardamonu

300 g zmielonych migdałów

60 g pszennej mąki

szczypta soli

5 jajek

3 gruszki

ciasto gruszkowe

Nastaw piekarnik na 175ºC. Zmiksuj cukier z miękkim masłem na puszysto. Zacznij dodawać po jednym jajku cały czas miksując. W misce wymieszaj migdały, mąkę i kardamon. Zmniejsz obroty miksera i dodaj suche składniki. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź połowę masy . Na wierzchu ułóż część pokrojonych w plasterki gruszek i posyp pokruszoną czekoladą. Rozprowadź resztę masy, wygładź powierzchnię i ułóż resztę gruszek. Przykryj aluminiową folią i wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 30 minut, następnie delikatnie zdejmij folię i piecz jeszcze przez 30-40 minut. Ciasto będzie bardzo wilgotne. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Pokrój na kawałki. Z tego przepisu wychodzi 12 porcji.

 

SparaSpara

21 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *