Ciasto z jagodami i waniliowym sosem

Ciasto ucierane można upiec po prostu na poczekaniu. Dzisiejszy przegląd lodówki i zamrażalki jest tego przykładem, ciasto z jagodami i waniliowym sosem.

Moje zapasy jagód zaczynają się kurczyć. Tu i ówdzie znalazłam ponapoczynane torebki zamrożonych jagód, resztki żółtych owoców rokitnika, trochę kwaśnej śmietany… Pomyślałam, że będzie ciacho i zaraz dostrzegłam śmietankę…ciacho z sosem waniliowym na zimno, dodałam w myślach.

ciasto ucierane z jagodami

Bardzo lubię wersję waniliowego sosu na zimno, bez gotowania. Idealny sos do owocowych ciast.

przepis na ciasto z jagodami

Przepis na ciasto z jagodami i waniliowym sosem

Składniki:

na blaszkę o wymiarach 20 cm x 30 cm

  • 350 ml mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła, miękkiego
  • 150 ml cukru
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 2 jajka
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 300 ml mieszanych owoców, u mnie jagody i rokitnik
  • 2 łyżki cukru perlistego do posypania

Sos waniliowy na zimno

  • 300 ml śmietanki
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ziarenka wanilii z jednej laski

Wykonanie:

  • Utrzyj masło z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku cały czas ubijając masę. Dodaj kwaśną śmietanę, wymieszaj z masą.
  • Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj z maślaną masą.
  • Wyłóż ciasto do formy pokrytej pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem, wygładź, a na wierzchu rozprowadź równomiernie owoce. Posyp ciasto cukrem.
  • Piecz ciasto na 180ºC (termoobieg) przez 30 minut.
  • Ubij lekko śmietankę. Utrzyj żółtka z cukrem i wanilią i wymieszaj z ubitą śmietanką.
  • Podawaj ostudzone ciasto z waniliowym sosem.

ciasto z jagodami i waniliowym sosemPolecam również ciasto jagodowe na oleju .

7 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *