Ciasto z marcepanem

Sobota i weekend. Musiałam upiec coś słodkiego do kawy. Moje dziecię miało ochotę na tort princessa, ale zapomniało kupić zielony marcepan. Postarałam się jednak upiec ciasto z marcepanem na wzór szwedzkiego ciasta czekoladowego kladdkaka. Jest to najprostsze i nabjardziej popularne ciasto w Szwecji znane w Polsce pod nazwą ciasto lawa. Ciasto jest wilgotne, lekko rozpływające się w ustach. Ciasto z marcepanem jest pyszne zwłaszcza dla kogoś kto lubi marcepan! Z powodzeniem można wykorzystać resztki marcepanu, które się trochę zeschły. Jest to proste ciasto udekorowane leśnymi owocami, bitą śmietaną  i obficie oprószone cukrem pudrem.

ciasto_z_marcepanem

Ciasto z marcepanem

Składniki:

na formę o średnicy 24 cm

225 g cukru

3 jajka

130 g masła, rozpuszczonego

1 łyżka soku z limonki

otarta skórka z 1 limonki

1 łyżka kardamonu

125 g marcepanu, 60% migdałów

180 g pszennej mąki

Do dekoracji

250 ml śmietanki kremówki

2 łyżki cukru pudru

100 g malin

ciasto_z_marcepanem_3
Nastaw piekarnik na 175ºC. Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj schłodzone rozpuszczone masło, sok i otartą skórkę z limonki. Zmiksuj. Utrzyj marcepan na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z mąką i kardamonem. Dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. Wysmaruj formę tłuszczem  i posyp mąką. Napełnij ciastem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 20-25 minut. Ciasto powinno być na środku jakby lekko niedopieczone. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Ubij śmietanę. Napełnij cukierniczy rękaw bitą śmietaną i wyciśnij rozetki. Ułóż maliny na środku i posyp cukrem pudrem. Smacznego!

ciasto_z_marcepanem_2
Przy takiej ilości cukru w cieście ubijam śmietankę bez cukru. Kremówka i tak  sama w sobie jest słodka. Bez cukru nie rozpuszcza się. Jeśli macie wątpliwości co zawartości tłuszczu w śmietanie dodajcie fix. Ja tego nie robię, bo zawsze używam śmietanki łowickiej, która zawiera 36% tłuszczu.

na_niedziele

 

3 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *