Ciasto z pianką jogurtowo kokosową i galaretką

Niedawno moja mama obchodziła urodziny. Zrobiłam (nie upiekłam) między innymi ciasto z pianką jogurtowo kokosową i galaretką. Pyszne ciasto z dodatkiem świeżych owoców, bardzo orzeźwiające, nie za słodkie, a na dodatek ciasto bez pieczenia!

ciasto bez pieczenia

Spód do ciasta zrobiłam z ciastek digestive, ale oczywiście można użyć innych ciastek, a nawet czekoladowych. Ciasto nie jest pracochłonne ale trzeba je robić etapami, bo pianka i galaretka muszą stężeć. Sama pianka wymaga najmniej 2 godzin w lodówce, a i galaretka przed wylaniem na piankę powinna się prawie ścinać. Wtedy pozostanie ona na powierzchni pianki, a nie wsiąknie w nią. Sezon na świeże jagody i maliny trwa, więc warto do galaretki dodać trochę owoców.

ciasto z pianka jogurtowo kokosowa i galaretka

Przepis na ciasto z pianką jogurtowo kokosową i galaretką

Składniki:

na formę z wysokim kantem o wielkości 25 cm x 35 cm

Spód do ciasta

  • 200 g ciastek digestive
  • 150 g czekolady
  • 60 g masła

Pianka jogurtowo kokosowa

  • 1 l jogurtu typu greckiego
  • 8 dl mleka kokosowego
  • 2 dl cukru
  • 40 g żelatyny
  • 50 ml zimnej wody

Galaretka

  • 2 opakowania galaretki owocowej, czerwonej
  • 200 ml świeżych owoców, u mnie czerwona porzeczka, jagoda, malina
  • 6 łyżek wiórków kokosowych do posypania

Wykonanie:

  • Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej. Wlej masę do uprzednio zmielonych ciastek i połącz w jednolitą masę. Wyłóż masą dno formy uprzedni wyłożonej folią po brzegi i włóż do lodówki.
  • Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez około 20 minut. Podgrzej mleko kokosowe wraz z cukrem, a następnie rozpuść w nim namoczoną żelatynę. Ostudź całkowicie, a następnie wmieszaj mikserem jogurt. Tak przygotowaną piankę wylej na spód i włóż do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
  • W międzyczasie rozpuść galaretkę w gorącej wodzie i pozostaw do ostudzenia. Kiedy galaretka zacznie mętnieć to znak, że już czas wylać ją na stężoną piankę.
  • Ułóż owoce na piance, a następnie łyżką wylewaj galaretkę na piankę. Gdy już cała pianka jest pokryta galaretką możesz wylać resztę galaretki bez porcjonowania. Wstaw ciasto do lodówki na 2 godziny, a przed podaniem posyp kokosowymi wiórkami.

przepis na ciasto z pianką

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *