Ciasto z porzeczkami ucierane

Ciasto ucierane z czerwonymi porzeczkami. Szybkie ciasto z porzeczkami na krupczatce. Puszyste i delikatne. Ciasto z owocami do niedzielnej kawki. Znika z talerza w mgnieniu oka! Jest pyszne!

ciasto z porzeczkami

Ciasto z porzeczkami

Składniki:

podłużna foremka do tarty 15 cm x 30 cm

125 g miękkiego masła

150 g cukru

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

3 jajka

1 łyżka greckiego jogurtu

180 g mąki krupczatki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

skórka otarta z połowy cytryny

350 g czerwonej porzeczki

ucierane ciasto z porzeczkamiUtrzyj masło z cukrem i wanilią. Dodaj po jednym żółtku cały czas ubijając. Dodaj jogurt i zmiksuj raz. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem i zmiksuj. Ubij pianę z białek na sztywno. Dodaj 1/3 piany do masy i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj resztę piany i tym razem delikatnie wymieszaj. Foremkę wysmaruj masłem i posyp mąką. Napełnij ciastem i posyp porzeczkami, lekko je dociskając. Piecz ciasto w nagrzanym na 160ºC na termoobiegu piekarniku przez 30-35 minut.

przepis ciasto z porzeczkami

Podobne ciasta z owocami:

Ciasto z nektarynkami i jagodami

Ciasto z agrestem

Ciasto ze śliwkami

Ciasto owocowe

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *