Ciasto z rabarbarem i orzechami

Kolejne ciasto z rabarbarem do czasu, kiedy urośnie następny, czyli ciasto z rabarbarem i orzechami. Obcinam rabarbar regularnie, odrasta przez całe lato aż do września. Dlatego zawsze mam długo, długo świeży rabarbar nawet jeszcze wczesną jesienią. Ale wróćmy do ciasta z rabarbarem, które jest prostym ciastem ucieranym i praktycznie można je przyrządzić na poczekaniu. Niewiele składników, a efekt jak zwykle smaczny i idealny do popołudniowej kawy.

ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Składniki:

okrągla forma o średnicy 23 cm

3 jajka

180 g cukru

1 łyżeczka waniliowej pasty

1 łyżeczka proszku do pieczenia

170 g pszennej mąki

60 g zmielonych orzechów włoskich

90 g masła, roztopionego

300 g rabarbaru

cukier puder do posypania

ciasto rabarbar

Nastaw piekarnik na 180ºC. Zmiksuj jajka z cukrem i wanilią na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodaj roztopione masło. Masło można zastąpić olejem ale ja wolę tego typu ciasto z prawdziwym masłem. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami. Dodaj do masy jajeczno maślanej i delikatnie wymieszaj. Wyłóż ciasto do formy, której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Wygładź powierzchnię, posyp równomiernie rabarbarem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez około 40 minut lub do suchego patyczka.

ciasto owocowe

Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem i pokrój na kawałki. Smacznego!

 

5 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *