Ciasto z rabarbarem i kardamonem

Pora na ciasto z rabarbarem i kardamonem! W tygodniu przyjaciółka obdarowała mnie świeżutkim rabarbarem. Nie mogłam się doczekać upiec rabarbarowe ciasto, pierwsze w tym roku…Faktycznie, nie! Piekłam już kruche z rabarbarem. Byliśmy tak stęsknięni za smakiem rabarbaru, że to ciasto zostało zjedzone w rekordowym tempie.

ciasto z rabarbarem

Lubicie kardamon? Przepadam za kardamonem! Jest to świetna przyprawa do ciasta z owocami. Dlatego nie omieszkałam wypróbować jej z rabarbarem. Ciasto z rabarbarem to proste ucierane ciasto do popołudniowej kawy, takie na na jeden dzień…No cóż u nas ciasta nie mają długiej żywotności…he, he…

ciasto z owocami

Ciasto z rabarbarem

Składniki:

na formę o średnicy 23 cm

3 jajka

200 g cukru

75 g masła

150 ml mleka

250 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka waniliowego ekstraktu

1 łyżka nasion kardamonu, zgniecione

300 g rabarbaru

1 łyżka ziemniaczanej mąki

cukier puder do posypania

rabarbar_ciasto

Nastaw piekarnik na 175ºC. Wysmaruj formę masłem i oprósz mąką. Rozpuść masło w rondelku, wlej mleko i odstaw do schłodzenia. Zmiksuj cukier z jajkami. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z kardamonem, połącz delikatnie z masą i wylej do formy. Obierz rabarber, pokrój w kostkę, wymieszaj ze skrobią i ułóż na wierzchu ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 55 minut. Patyczek powinien być suchy.  Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Ostudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.

 

 

28 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *