Ciasto zebra pomarańczowe

Ciasto zebra pomarańczowe…Dawno nie piekłam zebry. Co powiecie na ciasto zebra z sokiem z pomarańczy? Jest pyszne. Uwielbiam kombinację czekolady z pomarańczą. Ciasto jest wilgotne z widocznym wzorkiem zebry. Prezentuje się wspaniale zarówno upieczone w okrągłej formie jak i podłużnej.Posmarowałam ciasto ganache. Dodatkowo posypałam otartą skórką z pomarańczy. Jest przez to jeszcze bardziej aromatyczne.

ciasto zebra

Po przekrojeniu widać charakterystyczną zebrę. Wręcz pozorom ciasto jest proste w pieczeniu. Uzyskanie zebry wymaga nieco cierpliwości, zręczności i oczywiście dwóch mas, białej i czekoladowej. Kiedy już obie masy są gotowe wystarczy je wlewać na przemian na środku formy…Ot, cała tajemnica!

Ciasto zebra jest gotowe w kilka minut, a potem wędruje do piekarnika na godzinę. Zawsze kiedy je piekę nie mogę się doczekać kiedy ostygnie. Jestem ciekawa jego smaku nie mniej czy wzorek się udał. Jak widzicie na zdjęciu ciasto zebra wyrosło pięknie i “zebrowato”.

Ciasto zebra

Składniki:

okrągła forma o średnicy 18 cm

180 g + 1½ łyżki mąki

2 łyżki kakao

135 g cukru

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

½ łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka

100 ml oleju

½ łyżeczki sody oczyszczonej

100 ml soku z pomarańczy

Ganache

100 g czekolady

1 łyżka golden syropu

1 łyżka śmietanki

1 łyżka oleju

Ubij jaja z cukrem i wanilją na puszystą masę. Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj  z masą jajeczną tylko łyżką. Dodaj oleju, a potem sok z pomarańczy. Rozdziel ciasto do dwóch misek. Do jednej porcji wmieszaj kakao, a do drugiej mąkę. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj tłuszczem. Wlewaj ciasto na środek formy po jednej łyżce, na przemian białe i kakaowe. Piecz ciasto w nagrzanym 160 ° C piekarniku na termoobiegu (bez termoobiegu 175ºC), około 60 minut. Wyjmij upieczone ciasto i ostudź.

W międzyczasie przygotuj kąpiel wodną. Połam czekoladę na kawałki i umieść w miseczce na parą. Wlej syrop, olej i śmietankę. Mieszaj aż czekolada prawie się rozpuści. Zdejmij z kąpieli wodnej i mieszaj dalej do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Wylej ganache na już ostygnięte ciasto i delikatnie rozprowadź szpatułką. Posyp utartą skórką z pomarańczy. Po zastygnięciu ganache pokrój zebrę na kawałki.

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *