Co z tym rabarbarem?

To ciasto zrobiła moja siostra i było po prostu wspaniałe. Uwielbiam rabarbar, a mój na ogrodzie w ogóle nie rośnie, chyba za młody, albo wyczuwa, że ja krążę wokół niego z nożem. Moja cierpliwość się kończy i w sobotę zapadnie ostateczny wyrok, ciasto z rabarbarem i chrupiącą bezą.

Tymczasem cieszę oczy ciastem mojej siostry, a przepis zapisany tu na codojedzenia.pl

Przepis na ciasto z rabarbarowym musem i bezą

Składniki:
16 porcji

Kruchy spód

  • 4 dl mąki
  • 200 g masł
  • 1 dl cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie

  • ½ kg rabarbaru
  • 1 ½ dl cukru

Beza

  • 3 białka
  • 2 dl cukru
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

Wykonanie:

  • Zrób ciasto kruche z mąki, proszku do pieczenia, masła, żółteka i cukru. Niech ciasto „odpocznie” przez 30 minut.
  • Obierz i pokrój w kostkę rabarbar. Gotuj rabarbar z cukrem, około godziny. To ma być gęsty dżem.
  • Wyłóż okrągłą formę kruchym ciastem i posmaruj musem rabarbarowym.
  • Ubij pianę z białek na sztywno. Dodać cukier i wanilię na końcu.
  • Pokryj całe ciasto bezą i wygładz.
  • Piecz ciasto przez 30 minut w temperaturze 160 °C (termoobieg).

Jeśli chcesz zrobić dżem rabarbarowy to na każde 0,5 kg rabarbaru potrzebujesz 1,5 dl cukru. Jest to wersja mniej słodka, typowa do ciasta kruchego z bezą

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *