Co zrobic z resztkami obiadu ?

Kopytka, knedle, kluski slaskie czy placki to zazwyczaj pierwsze co przychodzi nam do glowy , aby wykorzystac resztki ziemniakow z obiadu.

Kiedys wpadla mi rece ksiazka z jarskimi przepisami. W niej wlasnie znalazlam przepis na warzywa w beszamelu po ziemniaczana pierzynka. Do tej potrawy wykorzystalam nie tylko ziemniaczane puree, ale rowniez inne warzywa, ktore mi pozostaly z obiadu z poprzedniego dnia.

Ciekawym akcentem w tej zapiekance jest sos z bialego wina na bazie  beszamelu. Mowiac szczerze wino to tez resztka z obiadu. Za malo, zeby podzielic sie z mezusiem, ale w sam raz aby doprawic beszamel. W beszamelu zatapiam rozne warzywka, w zaleznosci, czym dysponuje w danej chwili. Ziemniaki i koper wloski to podstawa, a reszta czy to bedzie marchewka, kalafior, groszek fasolka, grzyby czy brokuly nie gra roli. Wolny wybor.

Przepis na warzywa w beszamelu pod ziemniaczana pierzynka

Składniki:
na 5 porcji

  • 800 g ugotowanych ziemniaków i przecisnietych przez praske
  • 1 brokuł
  • kawalek kalafiora
  • 1 fenkul wloski (koper wloski)
  • 10 pieczarek
  • 100 g fasoli szparagowej
  • 2 łyżki posiekanych liści swiezej szałwii (miałam zamrożona z własnej hodowli)
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 ½ dl białego wina, wytrawnego
  • 1 ½ dl mleka
  • 1dl startego parmezanu

Wykonanie:

  • Podziel kalafior, brokuły i fenkul na małe różyczki i zblanszuj w osolonej wodzie wraz z fasola.
  • Na rozgrzanej suchej patelni zrumien make, po czym dodaj maslo. Zrob tak zwana zasmazke. Zdejmij z ognia na chwile i wlej mleko i białe wino, caly czas mieszając. Gotuj sos caly czas mieszajac aż bedzie gładki i zacznie gęstnieć.
  • Doprawić solą, pieprzem i posiekaną świeżą szałwią, poczym zanurz warzywa.
  • Ziemniaki wymieszaj z parmezanem. Zostaw jedna lyzke parmezanu do posypania.
  • Głęboka foremke o srednicy 26 cm wysmaruj maslem i napelnij warzywami wraz z beszamelem. Nastepnie przykryj ziemniaczanym puree i posyp parmezanem. Posyp pozostałym parmezanem.
  • Zapiecz w piekarniku na 175ºC przez 20 minut.

 

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *