Coleslaw z młodej kapusty

W weekend zrobiłam pyszną surówkę, którą na pewno znacie i często robicie, coleslaw. Uwielbiam surówki z kapusty, a do tego coleslaw wykorzystałam dwa jej rodzaje, czerwoną i młodą kapustę. Surówka do obiadu. Pasuje do mięsa i do ryby. Kolrowa i smaczna!

coleslaw z kapusty

Coleslaw

Składniki:

4 porcje

200 g czerwonej kapusty

200 g młodej kapusty lub białej

2 marchewki

2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka sezamowego oleju

2 łyżki winnego octu

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka miodu

sól i pieprz do smaku

po łyżce pestek dyni, słonecznika, piniowych orzechów i sezamu

coleslaw przepisPoszatkuj obie kapusty. Marchewkę utrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj składniki na dressing, dodaj do warzyw i jeszcze raz wymieszaj. Upraż nasiona na patelni i posyp sałatkę nimi sałatkę przed podaniem.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *