Croque madame czyli śniadanie po francusku

Uwielbiam kanapki , szczególnie te na gorąco! Na jesienne śniadanie w sam raz. Dzisiaj chcę Wam zaproponować śniadanie po francusku, a mianowicie kanapkę croque madame. Podstawą tej kanapki jest sos Mornay, który przyrządza się na bazie beszamelu z dodatkiem sera. Bardzo lubię szwajcarski ser ser gruyère i  francuski comté i właśnie te sery świetnie pasują do tej wykwintnej kanapki na gorąco. Ja jednak dzisiaj wybrałam dumę szwedzkich serów czyli ser västerbotten. Ser ten bardzo przypomina wyżej wymienione  sery, jest nieco ostrzejszy i wyrazisty w smaku.

Kanapka croque madame to tak zwany fast food we francuskich  kafejkach i barach. Pierwszy croque madame pojawił się już w 1910 roku. Od tej pory kanapka przeszła wiele metamorfoz ale używając sosu Mornay i smażone jajko to wciąż tradycyjne croque madame.

kanapka na gorąco sos Mornay
Przepis na Croque madame

Składniki:

na 4 porcje

8 kromek tostowego chleba, tutaj przepis

2 łyżki francuskiej musztardy lub wedle smaku

8 dużych plastrów gotowanej szynki z tłuszczykiem

8 grubych plastrów sera, u mnie szwedzki ser västerbotten

4 jajka

2 łyżki pokrojonego szczypiorku

Sos Mornay

1 ½ łyżki masła

1 ½ łyżki pszennej mąki

300 ml mleka

szczypta utartej gałki muszkatałowej

2 łyżki parmezanu

100 g sera + 3 łyżki do posypania, u mnie västerbotten

sól i pieprz do smaku

kanapka na śnaidanie przepisZacznij od przygotowania sosu Mornay. Roztop masło na patelni i dodaj mąkę. Przysmaż bez rumienienia mąki. Dodaj mleko cały czas mieszając i dopraw muszkatołową gałką. Teraz dodaj oba sery starte na tarce. Gotuj sos cały czas mieszając. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

Kromki tostowego opiecz w opiekaczu. Każdą kromkę posmaruj musztardą. Na dolnej kromce ułóż gotowaną szynkę, plaster sera i przykryj drugą kromką. Na każdej kanapce rozsmaruj sos Mornay. Zakończ serem i włóż do nagrzanego na 200ºC piekarnika. Zapiecz kanapki przez około 8 minut lub do momentu aż sos się zrumieni. W między czasie usmaż jajka sadzone tak by żółtko było płynne, jeśli oczywiście takie lubisz. Gorącą kanapkę posyp szczypiorkiem i jedz póki jest ciepła.

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *