Crumble z jabłkami bezglutenowe

I jeszcze jedno ciasto na niedzielę, które zabieram do znajomych, crumble z jabłkami. Szybkie i bezglutenowe crumble w wersji wegańskiej, bez dodatku rafinowanego cukru. Zamiast masła użyłam kokosowego oleju, a same crumble z jabłkami “osłodziłam ” daktylami i syropem agawe. Crumble to ciasto bezglutenowe, bo upiekłam je z gryczanych płatków.

crumble z jabłkami

Crumble z jabłkami

Składniki:

prostokątna forma 30 cm x 20 cm

6-8 porcji

6 dużych jabłek

300 g płatków z kaszy gryczanej

100 g orzechów, u mnie laskowe

15 daktyli

4 łyżki agawe syropu

4 łyżki kokosowego oleju

1 łyżeczka cynamonu

crumble przepis Obierz i pokrój jabłka w ósemki. Wysmaruj formę tłuszczem. Ułóż jabłka na dnie formy i oprósz cynamonem. Przygotuj crumble. Zmiksuj większość orzechów, resztę około 2 łyżek drobno pokrój. Wypestkuj daktyle i pokrój w kostkę. Dodaj do orzechów wraz z gryczanymi płatkami. Dodaj syrop agawe i kokosowy olej. Mieszaj do utworzenia kruszonki. Posyp jabłka kruszonk i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piecz przez crumble przez 25 minut, aż jabłka będą miękkie, a kruszonka lekko zrumieniona. Podaj crumble z kokosową śmietaną, lekko ubitą i posypaną cynamonem.

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *