Crumble z malinami i mascarpone

Dostałam w prezencie książkę “Cukiernia Lidla”. Znalazłam w niej fajne przepisy na słodkości, a jeden z nich już wypróbowałam, a mianowicie crumble z malinami i mascarpone.

Skorzystałam z przepisu prawie w całości.  Jedyną ze zmian jest to, że użyłam prawdziwej wanilii. Sądzę, że każdy szanujący się cukiernik używa naturalnej wanilii, więc minus dla autora. No ale jeśli Lidl dobrze zapłacił to można sobie pozwolić na takie małe przewinienie…być może kariera nie ucierpi.

Crumble  wyszło bardzo smaczne, ale porcja przeogromna. Na pewno większa niż 8 porcji, porównując do porcji ciasta, którą dostaje się do kawy w restauracji. Nie marudząc więcej polecam ciasto na niedzielę, bo jest proste w robieniu, a duży plus, że można wykorzystać różne sezonowe owoce, nie tylko maliny.

crumble z malinamiCrumble z malinami i mascarpone

Składniki:

okrągła foremka o średnicy 28 cm

Kruszonka

225 g zimnego masła, u mnie solone

180 g brązowego cukru

1 łyżeczka vaniliowej pasty

350 g mąki

100 g migdałów ze skórką, drobno pokrojonych

tarta z owocami Krem z mascarpone

400 ml śmietanki do ubijania, u mnie 36%

500 g serka mascarpone

80 g cukru pudra, łyżka do posypania

350 g malin, u mnie mrożone, kilka do dekoracji

skórka otarta z jednej cytryny

tarta kruszonkowaMasło (200 g), cukier i mąkę rozcieraj między palcami, do momentu utworzenia kruszonki, wtedy podziel ciasto na dwie równe porcje. Pierwszą porcją kruszonki wysyp dno foremki pokrytej zgniecionym papierem do pieczenia. Do drugiej porcji kruszonki dodaj pokrojone migdały i resztę masła. mieszaj do utworzenia kruszonki. Migdałową kruszonkę rozsyp na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz obie kruszonki na 180ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej) przez 30 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia, zamieszaj migdałową kruszonkę, aby się równomiernie zrumieniła. Wyjmij kruszonki z piekarnika i ostudź.

Schłodzoną śmietankę ubij lekko z cukrem pudrem i skórką otartą z jednej cytryny.Pod koniec ubijania dodaj mascarpone i całość lekko zmiksuj do uzyskania kremu o dosyć gęstej konsystencji. Wyłóż połowę kremu na kruszonkę w okrągłej foremce i rozprowadź równomiernie. Następnie ułóż rozmrożone lub świeże maliny lekko dociskając. Rozsmaruj resztę kremu, a potem posyp całość migdałową kruszonką. Wstaw ciasto do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekoruj malinami i oprósz cukrem pudrem.

 

5 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *