Crumble z truskawkami na szybkiego

Crumble z truskawkami na szybkiego…Moim domownikom zachciało się ciasta. Myślałam, że przed urlopem nie będę musiała piec coś słodkiego…W wypadku, kiedy mam mało czasu piekę crumble z truskawkami. Crumble to to ciasto z kruszonką, które jeszcze gorące idealnie smakuje z waniliowymi lodami. Jest to zdecydowanie deser na szybkiego, do którego niewiele potrzeba. Piekę crumble z różnymi owocami w zależności od sezonu. Dzisiaj zatem proponuję przepis na crumble z truskawkami. Pieczone truskawki mają wyśmienity smak. Ze zrumienioną słodką kruszonką to wspaniały deser na leniwe letnie dni.

crumble truskawkowe

Crumble z truskawkami

Składniki:

na 6 porcji

głęboka forma o średnicy 25 cm

1 kg truskawek

120 g błyskawicznych płatków owsianych

200 g mąki

szczypta soli

200 g masła, zimnego

4 łyżki + 5 łyżek cukru

3 łyżki ziemniaczanej mąki

50 g białej czekolady

lody do podania

crumble

Nastaw piekarnik na 225ºC. Posiekaj mąkę i 4 łyżki cukru z zimnym masłem. Kiedy już się zrobi kruszonka dodaj owsiane płatki i połącz. Wstaw do lodówki. Oczyść truskawki, pokrój jeśli są bardzo duże. Wysyp do formy, oprósz ziemniaczaną mąką i 5 łyżkami cukru (być może wolisz więcej cukru). Delikatnie przemieszaj, a na wierzchu posyp kruszonką i pokruszoną czekoladą. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20-25 minut. Wyjmij crumble z piekarnika i odstaw na 10 minut i odstaw do odparowania. Nałóż ciasto do miseczek,  na wierzchu ułóż porcję lodów.

crumble_przepis

Smacznego!

 

 

SparaSpara

SparaSpara

19 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *