Cukiniowe paluszki na przegryzkę

Macie dużo cukinii w ogrodzie i nie wiecie co z nią zrobić. Z chęcią bym przyjęła cukiniowe dary ale jest to niestety niemożliwe. Mam za to lepsze rozwiązanie, cukiniowe paluszki. Wystarczy pokroić cukinię w cienkie paski, obtoczyć w panierce i wstawić do piekarnika. Po pół godziny macie gotowe cukiniowe paluszki. W między czasie można zmiksować jakiś stosowny sos. Przegryzka pod film gotowa. Z powodzeniem zastąpi chipsy. Cukinia jest tania i można z niej przyrządzić bigos , placki, klopsiki. Mój ulubiony sposób na wykorzystanie cukinii to oczywiście cukiniowe ciasto.

cukiniowe paluszki

Cukiniowe paluszki

Składniki:

1 zielona cukinia, około 400 g

40 g zmielonych migdałów lub innych orzechów

30 g parmezanu

1 jajko

sól do smaku

dowolne przyprawy, u mnie płatki chili, suszone oregano, pieprz

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

olej do posmarowania brytfanki

cukinia_1Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 200ºC). Pokrój cukinię w słupki. Utrzyj parmezan i wymieszaj ze zmielonymi migdałami i przyprawami. Rozmąć jajko w naczyniu, dodaj cukinię i wymieszaj. Brytfankę wysmaruj olejem. Obtocz kawałki cukinii w panierce i ułóż na blasze. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz paluszki przez 20 minut.

cukiniowe_-paluszki

Cukiniowe paluszki świetnie smakują z sosem  czosnkowym lub Rhode Island. Przyrządziłam uproszczoną wersję Rhode Island. Do przygotowania sosu wystarczy dobry ketchup i domowy majonez

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *