Curry wołowe z ciecierzycą

Pyszne curry wołowe z ciecierzycą, to paleta smaków i kolorów. Potrawa jest dosyć ostra, ale zawsze można zmniejszyć ilość pasty curry lub zrezygnować z chili. Jeśli spojrzycie na przepis to ja jednak nie pożałowałam ani curry  i chili za to złagodziłam lekko curry mlekiem kokosowym. Curry czyli gulasz mięsny po polsku najlepiej pasuje do ryżu.

curry wołowe z ciecierzycą

Jak każde azjatyckie curry, które gotuję, także i curry wołowe zawiera mnóstwo warzyw. Dzisiaj nie pożałowałam szpinaku i papryki. Do gulaszu powędrowała nawet „cała doniczka” kolendry. Pyszne i bardzo aromatyczne curry, które polecam bardzo.

Przepis na curry wołowe z ciecierzycą

Składniki:

5-6 porcji

  • 500 g wołowiny
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, posiekany
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • 1 czerwona chilli, drobno pokrojona
  • 1 zielona papryka
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 pęczek świeżego kolendry
  • sól
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Wykonanie:

  • Pokrój wołowinę na małe kawałki i podsmaż na oleju wraz z pastą curry, chili, cebulą i czosnkiem. Dodaj mleko kokosowe, pomidory i lekko rozgniecioną trawę cytrynową. Gotuj curry w zależności od rodzaju wołowiny. Moja była gotowa po półtorej godziny. 
  • Na 15 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojoną paprykę i kolendrę, głównie ogonki, większość liści zostaw do posypania. Odcedź ciecierzycę i również dodaj do curry.
  • Dopraw gulasz solą i dodaj szpinak. Zagotuj raz. Szpinak  ma tylko „przywiędnąć”. Wołowe curry posyp resztką kolendry i podaj z ryżem.

wołowe curry z ciecierzycą

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *