Curry z kurczakiem i przepis miesiąca

Witam po dniu przerwy. Początek nowego miesiąca, więc czas na przepis miesiąca. W tym miesiącu proponuję kuchnię azjatycką. Bardzo lubię gotować i jeść azjatyckie potrawy. Zapach cytrynowej trawy, wymieszany ze świeżą kolendrą działa na mnie jak narkotyk. Właśnie takie cudowne aromaty rozchodzą się dzisiaj po mojej kuchni, a ja czuję się bosko… Ugotowałam curry z kurczakiem z mnóstwem warzyw. Choć lista składników na curry może przerazić, to jednak potrawa jest bardzo łatwa do przyrządzenia.

przepis na curry z kurczakiem

Kiedy już się zdecyduję na azjatyckie to najpierw szykuję wszystkie składniki, które po kolei dodaję do curry. W ten sposó zaoszczędzam czas i nie zapominam czegoś nie dodać. Dzisiejsze curry z kurczaka jest w miarę ostre. Jeśli wolicie bardziej na ostro to wystarczy dodać więcej curry pasty lub świeżej chili. To curry zazwyczaj robię z zieloną pastą curry, ale dzisiaj ugotowałam z czerwoną pastą. Curry można również posypać orzechami nerkowca.

curry z kurczakiem

Przepis na curry z kurczakiem i warzywami

Składniki:

na 5 -8 porcji

  • 800 g odfiletowanych udek z kurczaka
  • 2 puszki kokosowego mleka
  • 1 duży por, pokrojony w plasterki
  • 1 duży brokuł, podzielony na różyczki
  • mała puszka kasztanów
  • 300 g białej kapusty, grubo pokrojonej
  • 1 małe opakowanie świeżego szpinaku
  • 2 łyżki pasty curry, zielonej lub czerwoej
  • 1 czerwona chili, drobno pokrojona
  • 1 duża doniczka świeżej kolendry, posiekanej
  • 1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona
  • 4 – 5 łyżek sosu rybnego
  • garść orzechów nerkowca, opcjonalnie

Jogurt słodkokwaśny

  • 250 ml gęstego jogurtu, typu greckiego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry

ostre curry z kurczakiemDo gotowania curry używam woka. Przygotuj wszystkie warzywa wymienione w przepisie. Kasztany odcedz . Podziel mięso na średniej wielkości kawałki i podsmaż w woku z pastą curry, chili i cytrynową trawą. Kiedy mięso jest już zrumienione dodawaj po kolei kapustę, pora, koledrę. Smaż przez 2 minuty a następnie dodaj kokosowe mleko i sos rybny. Gotuj przez 25 minut. Po tym czasie dodaj brokuł i gotuj jeszcze curry przez 5 minut. W ostatniej minucie wrzuć szpinak. Zamieszaj lekko, aby szpinak tylko zwiednął.

kokosowe curry z kurczakiemPrzygotuj jogurt mieszając wszystkie składniki. Podawaj curry z białym ryżem i jogurtem.

19 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *