Dawno nie piekłam pizzy. Dzisiaj taki deszczowy dzień, więc na poprawę humory była curry pizza z kurczakiem i winogronami. Ponoć pizzę można nadziać czym popadnie. Należę do osób, które popierają tę teorię, a przykładem jest dzisiejszy przepis na pizzę. Curry pizza to pizza doprawiona curry w proszku. Ta przyprawa najlepiej pasuje do kurczaka. Mogą to być resztki smażonego kurczaka. Winogrona dostarczają lekkiej słodkości. Można użyć innych owoców. Do kurczaka świetnie pasuje ananas lub brzoskwinia.
Curry pizza upiekłam na chrupiącym spodzie. Taka pizza smakuje mi najlepiej. Zawsze zaczynam od obgryzania chrupiących brzegów. Taka mania. Od kiedy posiadam kamień do pieczenia, zawsze piekę pizzę na rozgrzanym wcześniej kamieniu. Pizza jest świetnie wypieczona. Polecam kamień do pieczenia wszystkim znajomym również Wam drodzy czytelnicy.
Jeśli lubicie pizzę to polecam moje ulubione przepisy. Do nich należy pizza bianco ze szparagami. Koniecznie wypróbujcie pizzę z dynią i kurkami, a jeśli zasmakujecie w wegetariańskich pizzach to polecam równię pizzę z cukinią.
Curry pizza z kurczakiem i winogronami
2 pizze
Składniki:
350 g pszennej mąki
15 g świeżych drożdży
200 – 250 ml mleka
1½ łyżeczki soli
6 łyżek pomidorowego sosu do pizzy, tutaj przepis
300 g smażonego kurczaka
½ cebuli pokrojonej w piórka
50 g szynki
3 łyżki kukurydzy z puszki
2 pieczarki
200 g mozzarella, startej
2 łyżeczki curry w proszku
20 dorodnych winogron, u mnie czerwone
2 łyżeczki suszonego oregano
kilka listków świeżego oregano
Drożdże rozpuść w lekko podgrzanym mleku. Dodaj mąkę, sól i zarób miękkie ciasto. Jeśli jest za twarde dodaj więcej mleka, jeśli za miękkie dosyp trochę mąki. Wyrobione ciasto, które odchodzi od brzegów naczynia przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.
Podziel ciasto na dwa kawałki i rozwałkuj na 2 placki o średnicy 30 cm. Posmaruj sosem do pizzy. Na wierzchu połóż kurczaka pokrojonego w kostkę, cebulę, kukurydzę, pieczarki pokrojone w plasterki. Dodaj jeszcze szynkę pokrojoną w kostkę. Na koniec posyp pizzę mozzarellą i wciśnij winogrona. Ułóż pizzę na rozgrzanym kamieniu. Nagrzewam kamień około godziny w piekarniku nastawionym na 275ºC. Piecz pizzę przez około 10 minut. Wyjmij z piekarnika, posyp curry i oregano oraz pokrój radełkiem na kawałki. Smacznego!