Cynamonowe naleśniki z pieczonymi śliwkami

Często smażę naleśniki, bo bardzo lubię. Dzisiaj zapraszam na cynamonowe naleśniki z pieczonymi śliwkami. Rzadko kiedy robię ciasto na naleśniki dodając rozpuszczone masło do środka. Ten przepis jest jednak sprawdzony i tak przygotowane ciasto naleśnikowe smaży się bez przywierania do dna patelni. Mało tego można ¨smażyć naprawdę cieniutkie naleśniki. Takie lubię najbardziej.

 cynamonowe naleśniki

Ostatnio mam cały czas ochotę na cynamon. Postanowiłam dodać go do ciasta. Cynamonowe naleśniki są naprawdę smaczne. Smakosze cynamonu będą w siódmym niebie. Dołączcie do mnie!

Cynamonowe naleśniki

Składniki:

na 14 naleśników

600 ml mleka

150 g pszennej mąki

2 łyżeczki cynamonu

3 jajka

1½ łyżeczki soli

3 łyżki stopionego masła

miseczka pieczonych śliwek, tutaj przepis

cynamonowe naleśniki_przepis

Wlej połowę mleka do dużej miski i wsyp mąkę z solą. Wymieszaj balonową trzepaczką na jednolitą masę. Wlej resztę mleka i znowu wymieszaj. Dodaj teraz jajka, cynamon i stopione masło. Wymieszaj jeszcze raz. Rozgrzej patelnię i smaż cieniutkie naleśniki. Przełóż naleśniki śliwkami i złóż w chusteczkę. Posyp dodatkowo cynamonem.

 

 

 

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

19 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *