Cytrynowe ciasteczka z makiem

Dawno nie piekłam ciasteczek, więc  w końcu zamiast jakiegoś ciasta z blaszki upiekłam oto te cytrynowe ciasteczka z makiem. Pyszne ciastka, mocno cytrynowe i takie orzeżwiające. Błyskawiczne w przygotowaniu, zresztą jak każde ciastka, dlatego lubię je wypiekać.

Cytrynowe ciasteczka upiekłam jakiś tydzień temu, ale kilka ukryłam przed moimi łakomczuchami, aby sprawdzić jak smakują po tygodniu. Z czystym sumieniem mogą poleżeć w blaszanym pudełku przez tydzień… o lie przeżyją tyle…

ciasteczka cytrynowe z makiem

Upiec ciastka to naprawdę nic trudnego. Lubicie czekoladowe ciastka polecam ciasteczka z milky way. Polecam również maślane ciasteczka z dżemem malinowym.

przepis na ciasteczka cytrynowe

Przepis na cytrynowe ciastka z makiem

Składniki:

na 20 cytrynowych ciastek

  • 125 g masła o temperaturze pokojowej
  • szczypta soli, ja używam prawie zawsze masło solone
  • starta skórka z 1 cytryny
  • sok z jednej cytryny
  • 275 ml cukru + 2 łyżki do optoczenia
  • 1 małe jajko
  • 300 ml mąki
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka maku

Wykonanie:

  • Utrzyj masło z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodaj kolejno jajko, skórkę i sok z cytryny, a na końcu przesianą mąkę z proszkiem i mak.
  • Zagnieć lekkie ciasto, owin w folię i włóż do lodówki na 30 minut. będzie łatwiej formować schłodzone ciasto.
  • Podziel ciasto na małe porcje, każda około 20 gram, uformuj kulkę i obtocz w cukrze.
  • Układaj ciasteczka na blaszy wyłożonej pergaminem po czym wstaw do nagrzanego piekarnika na 180ºC (termoobieg) i piecz przez około 10 – 12 minut.
  • Nie zdejmuj ciastek z blachy za nim nie wystygną. Wciąż gorące są jeszcze miękkie. Ostygnięte ciasteczka cytrynowe zdejmij podwadzając lekko łopatką.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *