Cytrynowe tartaletki z bezą i jagodami

Cytrynowe tartaletki z bezą i jagodami, deserowa propozycja na lato. Tartaletki z kremem cytrynowym czyli lemon curd to klasyka. Słodka beza, znakomicie równoważy kwaśny smak kremu. Przepis na cytrynowe tartaletki jest bardzo prosty i  fantastycznie smaczny.  Ciasto na tartaletki jest bardzo kruche. Idealne do wyklejania małych, metalowych foremek.

tartaletki cytrynowe

Cytrynowe tartaletki

Składniki:

8-10 tartaletek

Kruche ciasto

120 g cukru

300 g mąki

150 g masła

3 żółtka

otarta skórka z jednej cytryny

½ łyżeczk soli

Krem cytrynowy

5 cytryn, sok

300 g śmietanki, 36%

9 jajek

Beza

3 białka

2 łyżki soku z cytryny

250 g cukru

1 łyżka waniliowego ekstraktu

Dodatkowo

jagody

cytrynowe tartaletki Zacznij od kruchego ciasta. Jajka zmiksuj z cukrem i otartą skórką z cytryny. Dodaj mąkę i pokrojone w kostkę zimne masło. Zagnieć delikatnie ciasto bez nadmiernego ugniatania. Ciasto powinno być puszyste. Uformuj kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.

Nastaw piekarnik na 180ºC. Wyjmij ciasto z lodówki, lekko rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenie. Wytnij okrągłe placki o wielkości dostosowanej do foremek. Wyklej foremki ciastem i ponakłuwaj dna. Wstaw tartaletki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. Wyjmij podpieczone  tartaletki i zmniejsz temperaturę piekarnika do 120ºC.

Przygotuj krem. Połowę śmietanki zagotuj z cukrem. Mieszaj do rozpuszczenia cukru. Jajka wymieszaj z sokiem z cytryn i resztą śmietanki. Dodaj do gorącej śmietanki energicznie mieszając i podgrzewając. Mieszaj aż krem zacznie gęstnieć, nie gotuj!

Napełnij podpieczone tartaletki kremem i wstaw do piekarnika na 25 minut. W międzyczasie przygotuj bezę. Białka, sok z cytryny i cukier rozpuść w kąpieli wodnej cały czas mieszając. Kiedy cukier już się rozpuści (najlepiej sprawdzić między palcami czy cukier jest wyczuwalny) ubij pianę na sztywno wciąż w kąpieli wodnej. Kiedy piana będzie już sztywna, zdejmij miskę z pary u bijaj do ostygnięcia bezy. Napełnij cukierniczy rękaw masą i udekoruj tartaletki małymi bezami. Zrumień bezy za pomocą  ręcznego, gazowego palnika.

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *