Czarna kapusta duszona w śmietance

Czarna kapusta, spotkaliście się z takim warzywem? Jest to krzyżówka między włoską kapustą, a jarmużem. Liście kapusty przypominają jarmuż, choć są pofałdowane jak włoska kapusta i mocno ciemnozielone, do złudzenia czarne, stąd czarna kapusta. Jadłam tą kapustę pierwszy raz, przyrządziłam ją pierwszy raz i mówiąc szczerze byłam zadowolona z mojego wkładu pracy.

czarna kapustaSzwedzi uwielbiają czarną kapustę. Jest ona składnikiem różnych dań i przystawek na świątecznym stole. Przygotowałam czarną kapustę duszoną w śmietance z odrobiną musztardy. Idealna przystawka do świątecznej szynki!

Czarna kapusta duszona w śmietance

Składniki:

300 g czarnej kapusty

1 łyżka masła

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka mąki

300 ml śmietanki, u mnie 36%

sól i czarny pieprz do smaku

1 łyżeczka ostrej musztardy

orzechy piniowe do posypania

Czarna kapusta w sosie śmietankowymUsuń najgrubsze nerwy z liści kapusty, opłucz i pokrój z grubsza. Obierz cebulę i czosnek, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na na łyżce masła. Dodaj kapustę i smaż aż kapusta zwiędnie, około 5 minut. Lekko posól i popieprz. Na drugiej patelni zrumień mąkę, po czym dodaj masło i smaż przez minutę. Dodaj teraz śmietanę cały czas mieszając aby się nie zrobiły kluski. Zalej kapustę zagęszczoną śmietaną, dodaj musztardę i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie kapusta powinna być już miękka. Dopraw solą i pieprzem  w razie potrzeby. Podawaj kapustę, posypaną piniowymi orzechami, na gorąco do mięsa czy świątecznej gotowanej szynki.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *