Czarny makaron z tuńczykiem i szpinakiem

Lubicie czarny makaron? Ja lubię! Ponoć makaron to makaron, ale czarny zdecydowanie różni się od białego, nie tylko kolorem ale i smakiem. Czarny makaron jest zabarwiony atramentem kałamarnicy, a w smaku lekko przypomina morze. Przyrządza się go z rybami i owocami morza, frutti di mare. Świetnie pasuje z grillowanym łososiem. Ostatnio wypróbowałam go z tuńczykiem i bardzo mi smakował. Makaron z tuńczykiem przyrządzam w kilku kombinacjach i z różnymi dodatkami. Staram się być kreatywną w gotowaniu i za każdym razem wymyślam coś nowego. Czarny makaron z tuńczykiem to prosty przepis z kilkoma składnikami. Klasyczne połączenie tuńczyka z oliwkami i szpinakiem. Smaczny i szybki przepis na makaron.

Czarny makaron

Składniki:

250 g czarnego makaronu, świeży makaron

70 g szpinaku

2 dymki

2 łyżki tapenady, tutaj przepis

195 g tuńczyka w oleju, puszka

1 łyżka oleju

sól i pieprz do smaku

Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj tapenadę i pokrojoną w piórka dymkę. Smaż przez minutę, po czym dodaj makaron ze szpinakiem. Dopraw solą, pieprzem, wymieszaj i smaż aż szpinak lekko zwiędnie. Odcedź tuńczyka i wymieszaj lekko z makaronem. Smaż tyle aby tuńczyk był ciepły. Tuńczyk staje się szybko suchy, więc nie należy przesadzać z jego smażeniem. Dlatego też lepiej wybrać tuńczyka w oleju niż w zalewie. Jest bardziej soczysty i mniej wrażliwy na podgrzewanie. Podawaj makaron  na gorąco, zaraz po przyrządzeniu.

Lubicie czarny makaron? Próbowaliście kiedyś go przyrządzić?

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *