Czas na jesienne zupy i przepis miesiąca

No to mamy pażdziernik. Jest wyjątkowo chłodno jak na tą porę, więc jesienne zupy są u mnie jak najbardziej na czasie. Zachęcam Was do gotowania zup i kremóm razem ze mną, bo to kolejny temat na przepis miesiąca.

Moja dzieci bardzo lubią zupy, pewnie dobrze je gotuję. W dzieciństwie  w przeciwieństwie do nich, nie przepadałam za zupami. Teraz lubię zupy ze smakiem, trochę bardziej wyszukane ale i te tradycyjne w nowych odsłonach.

Dzisiejsza zupa z cukinii i batatów powstawała w trakcie jej robienia. Miałam w domu żółtą cukinię i byłam właściwie nastawiona na kolejną zupę z cukinii. Stwierdziłam jednak, że żółta cukinia jest dosyć blada, więc dodałam bataty. Zupa nabrała rumieńców ale jeszcze wymagała odpowiednich przypraw. Niedawno przeczytałam gdzieś, że kozieradka jest bardzo zdrowa, a nawet wspomaga odchudzanie. No więc zdecydowanie jedną z przypraw stały się uprażone i zmiksowane  super power nasionka. Tak więc zupa nabrała koloru i smaku, a że to blog kulinarny, więc również otrzymała swoje imię.

zupa z cukinii i batatów

Ostatnio lubię zupy kremy, więc zupkę z cukinii i batatów zmiksowałam. Zupę podałam z grzankami i hummusem z pestek dynii.

Zupa z cukinii i batatów

Składniki:

na 5 porcji

  • 1 żółta cukinia, około 600 g
  • 300 g batatów, jeden duży wystarczy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 zdzbło cytrynowej trawy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka nasion kozieradki
  • szczypta utartej gałki muszkatałowej
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • sól do smaku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1, 5 l domowego wywaru z kurczaka
  • świeża bazylia do posypania
  • 5 kromek chleba na grzanki, opcjonalnie oliwa do smażenia

Wykonanie:

  • Cukinię oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Obierz bataty i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz czosnek. Pokrój w kostke trawę cytrynową.
  • Nasiona kozieradki upraż na suchej patelni i zmiel.
  • Do pojemnego garnka wlej oliwę, rozgrzej i wrzuć wszystkie warzywa włącznie z przyprawami. Podsmaż lekko przez 3 minuty, a następnie wlej wywar igotuj zupę, aż warzywa będą miękkie, czyli około 20 minut. Zmiksuj zupę w blenderze i przelej z powrotem do garnka. Dopraw solą, sokiem z limonki i pieprzem.
  • Kromki chleba posmaruj hummusen, pokrój w kostkę i opiecz na suchej patelni. Tak przygotowanymi grzankami posyp zupę już przelaną do miseczek.

zupa krem z cukinii i batatów

Czekam na Wasze jesienne zupy i kremy. Dodajcie link z Waszym przepisem na zupę w komentarzu tylko do tego postu, który jest rozpoczęciem pazdziernikowego przepisu miesiąca.

27 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *