Czekoladowa babka piernikowa na porterze

Wesołych i smakowitych świąt Kochani! Zapraszam wszystkich na pyszną, czekoladową  babkę piernikową na porterze. Piekę tradycyjny szwedzki chleb świąteczny na piwie, ale ciasta jeszcze z nim nie robiłam. Babka piernikowa jest super wilgotna. Polałam ją dulce de leche…palce lizać!

babka piernikowa na porterze

Czekoladowa babka piernikowa na porterze

Składniki:

na foremkę z kominkiem o pojemności 2 l

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki korzennej przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 100 ml golden syropu
  • 75 ml melasy
  • 100 ml ciemnego piwa, u mnie porter
  • 140 g brązowego cukru
  • 150 g masła
  • 175 g gorzkiej czekolady, 70% kakao
  • 3 jaja
  • szczypta soli

Wykonanie:

  • W małym garnku rozpuść masło, czekoladę, cukier, melasę i syrop. Dodaj sodę po czym  piwo. Ostudź.
  • Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
  • Ubij jajka na puszysto. Wymieszaj z suchymi składnikami, a następnie dodaj masę czekoladowo maślaną. Wymieszaj delikatnie.
  • Foremkę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Napełnij masą, wygładź.
  • Piecz babkę na 150ºC (termoobieg) przez 50 minut.
  • Ostudzoną babkę wyjmij na paterę i polej dulce de leche. Jeśli dulce de leche jest zbyt gęste, podgrzewając dodaj śmietanki.

babka piernikowa świąteczna

Wesołych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia 

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *