Lubimy czekoladowe ciasto, nie da się ukryć! Pyszny wypiek na każdą okazję. Smakuje mi najbardziej jeśli dodam sporą ilość kakao lub gorzką czekoladę. Mocno wilgotne i rozpływające się w ustach. Z czekoladową polewą lub ganache to już wypas. Dzisiaj zapraszam na czekoladowe ciasto w ekskluzywnym wydaniu z karmelową polewą i laskowymi orzechami. Ciasto jest niesamowicie proste w przygotowaniu i błyskawicznie się piecze.
Czekoladowe ciasto
Składniki:
prostokątna foremka 25 cm x 20 cm
120 g mąki
50 g kakao
150 g masła
225 g cukru
3 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka waniliowego cukru
Domowy karmel
250 g cukru
100 ml wody
150 ml śmietanki kremówki
szczypta soli
100 g laskowych orzechów
Nastaw piekarnik na 180ºC na termoobieg (bez termoobiegu 200ºC). Rozpuść masło w rondelku. Zdejmij z kuchenki. Dodaj cukier i cukier waniliowy, zamieszaj.Dodaj po jednym jajku caly czas energicznie mieszając balonową trzepaczką. przesiej mąkę i kakao i dodaj do masy. Wymieszaj i przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnikai piecz przez 10 minut. Upieczone ciasto ostudź.
Przygotuj karmel. Zagotuj cukier z wodą. Mieszaj aż cukier się rozpuści. Po 8 minutach płyn powinień zacząć gęstnieć. Wlej śmietankę mieszając zagotuj karmel. Laskowe orzechy upraż na suchej patelni. Przełóż na ściereczkę i pocieraj przez kilka minut tak aby odeszła skórka. Pokrój grubo orzechy i wymieszaj z karmelem. Wylej karmel na ostudzone ciasto. Wygładź i odstaw do zastygnięcia. Schłodzone ciasto pokrój.
8 komentarzy
Gosiu cudowne ciasto, po prostu mniam :-)
Jestem bardzo zadowolona z tego wypieku, polecam!
ciasto jak marzenie! pyszne :)
Nie powiem udało się!
ależ obłędnie wygląda
Dzięki!
A jaka ilość masła,bo nie ma w przepisie?
Już poprawiłam, 150 gram masła