Czekoladowe cupcakes-przepis

Dzisiaj znowu czekoladowo, upiekłam czekoladowe cupcakes. Jak szaleć to szaleć! Miały być czekoladowe babeczki, a w końcu wyszły czekoladowe cupcakes. Pyszne, kremowe,a w środku mięciutkie jak puch babeczki. Krem do cupcakes jest bajecznie prosty. Masło, czekolada, kakao i cukier puder. Można go wykorzystać nie tylko do cupcakes ale również do przełożenia tortu.

czekoladowe cupcakes

Czekoladowe cupcakes

Składniki:

6-8 sztuk

100 g gorzkiej czekolady, u mnie 70 % kakao

125 ml mleka

85 g masła

150 g brązowego cukru

60 g cukru

2 jajka

140 g mąki

szczypta soli

1 łyżeczka kakao

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

przepis czekoladowe cupcakes

Krem czekoladowy

165 g masła, pokojowa temperatura

180 cukru pudru

4 łyżki kakao

czekoladowe chipsy do posypania

czekoladowe cupcakes Nastaw piekarnik na 160ºC na termobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub według piekarnika). Zagotuj mleko i rozpuść w nim czekoladę, masło i brązowy cukier.  Ubij jajka na puszysto z białym cukrem. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, solą i kakao. Dodaj gorące mleko cały czas miksując. Napełnij ciastem papierowe papilotki, dodatkowo umieszczone w foremce do muffinów. Piecz babeczki przez 15 -20 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.

Wymieszaj cukier puder z kakao. Dodaj do miękkiego masła i zmiksuj na puszysto. Wstaw krem do lodówki na 30 minut. Napełnij rękaw cukierniczy kremem i udekoruj cupcakes.Powściskaj deliaktnie czekoladowe chipsy. Przechowuj babeczki w lodówce

 

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *