Czekoladowe muffiny świąteczne

Macie ochotę na kolejne czekoladowe wypieki? Polecam przepis na czekoladowe muffiny świąteczne. Muffiny mocno czekoladowe posypane orzechami. W środku z rozpływającą się czekoladą. Po prostu pychotka! Piekłam muffiny w foremce do muffinów bez papierowych papilotek. Muffiny są  bardzo wilgotne ale swobodnie można je wyjąć z foremki.

muffiny_przepis

Czekoladowe muffiny z kawałkami rozpływającej się czekolady są cudowne. A do tego jeszcze smak laskowych orzechów…Co tu dużo gadać jak święta to trzeba szaleć na czekoladowo!

swiateczne_muffiny_czekoladowe

Czekoladowe muffiny

Składniki:

na 12 muffinów

200 g pszennej mąki

4 łyżki kakao

50 g zmielonych orzechów laskowych

180 g cukru muscovado

1 łyżka waniliowej pasty lub ekstraktu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

150 g masła

100 ml kwaśnej śmietany

szczypta soli

200 g czekolady, 70% kakao

80 g orzechów laskowych, prażonych

muffiny_czekoladoweNastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 190ºC lub wedle piekarnika). Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, zmielone orzechy i 100 gram grubo pokrojonej czekolady wymieszaj w osobnej misce i odstaw. Masło z cukrem roztop i ostudź, a następnie wymieszaj z roztrzepanymi jajkami, śmietaną  i szczyptą soli. Dodaj suche składniki i za pomocą szpatułki wymieszaj masę. Formę do muffinów wysmaruj tłuszczem i każde wgłębienie napełnij masą do ¾ wysokości. Resztę czekolady grubo pokój i posyp mufinny, lekko dociskając. Uprażone orzechy umieść w woreczku i ocieraj je z łupinki. Pokrój orzechy i posyp nimi muffiny. Wstaw muffiny do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Po ostudzeniu oprósz kakao (opcjonalnie).

muffiny

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *