Czekoladowy budyń z amarula

Budyń, robicie często domowy budyń? Deser na szybkiego w środku tygodnia. Bardzo lubię budyń i dzisiaj proponuję wersję dla dorosłych czyli czekoladowy budyń z amarula. Domowy budyń smakuje najlepiej i też nic trudnego taki budyń zrobić. Mleko, mąka i jakiś dodatek aby podkreślić smak budyniu i budyń gotowy. Jeśli chcecie zrobić coś specjalnego to proponuję dodać jakiegoś likieru, u mnie dzisiaj budyń z amarula.

budyń czekoladowyCzekoladowy budyń z amarula

Składniki:

3 portioner

½ l mleka

3 łyżki skrobii kukurydzianej lub ziemniaczanej

2 łyżki cukru

½ łyżeczka waniliowego ekstraktu

3 łyżki kakao

80 g gorzkiej czekolady

50 ml likieru amarula

przepis na budyńPołowę mleka zagotuj tak aby nie przywarło do dna. Do reszty mleka dodaj skrobię,cukier i kakao, dobrze wymieszaj i wlej do gotującego mleka energicznie mieszając. Kiedy budyń zacznie gęstnieć i pojawią się pierwsze „bąble” zmniejsz temperaturę i dodaj połamaną czekoladę cały czas mieszając. Na koniec wlej likier, doprowadź do wrzenia i zdejmij budyń z ognia. Napełnij pucharki budyniem i udekoruj pokruszonymi ciastkami i zgniecionymi malinami.

czekoladowy budyń amarula

Do czekoladowego budyniu proponuję maliny. Wykorzystałam również ostatnie owsiane ciasteczka, które niedawno piekłam.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *