Czekoladowy budyń z awokado

Czekoladowy budyń z awokado to budyń bez gotowania, bez skrobii i bez żelatyny. Trzeba po prostu zmiksować awokado z kakao, wybrać coś do osłodzenia i gotowe! Czekoladowy budyń z awokado to budyń całkowicie w wersji wegańskiej. Nie zawiera produktów mlecznych ani jajek.

czekoladowy budyń

Budyń przypomina czekoladowy krem z awokado i czekoladowe smoothie z kokosowym mlekiem. Zadziwiające jak zmiksowane awokado jest kremowe, a sam budyń delikatny niemalże aksamitny w smaku i konsystencji.

deser czekoladowy

Czekoladowy budyń

Składniki:

na 4 porcje

2 awokado, dojrzałe

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

35 g kakao

125 ml klonowego syropu

50 ml syropu z agawy

50 ml kokosowej wody

150 ml kokosowej śmietanki

truskawki, kiwi, kokosowe chipsy do dekoracji

czekoladowy budyń z awokado

Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę, wydrąż zawartość i wrzuć do blendera. Dodaj kakao, oba syropy i wodę kokosową. Wodę kokosową uzyskasz z mleka kokosowego. Zbierz tłustą śmietankę na powierzchni mleka, a kokosową wodę wykorzystaj do budyniu. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę i wstaw budyń do lodówki na 2 godziny. Napełnij budyniem pucharki. Ubij śmietankę kokosową i lekko wmieszaj w budyń. Posyp budyń kokosowymi chipsami, pokrojonymi truskawkami i kiwi.

15 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *