Czekoladowy budyń z awokado to budyń bez gotowania, bez skrobii i bez żelatyny. Trzeba po prostu zmiksować awokado z kakao, wybrać coś do osłodzenia i gotowe! Czekoladowy budyń z awokado to budyń całkowicie w wersji wegańskiej. Nie zawiera produktów mlecznych ani jajek.
Budyń przypomina czekoladowy krem z awokado i czekoladowe smoothie z kokosowym mlekiem. Zadziwiające jak zmiksowane awokado jest kremowe, a sam budyń delikatny niemalże aksamitny w smaku i konsystencji.
Czekoladowy budyń
Składniki:
na 4 porcje
2 awokado, dojrzałe
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
35 g kakao
125 ml klonowego syropu
50 ml syropu z agawy
50 ml kokosowej wody
150 ml kokosowej śmietanki
truskawki, kiwi, kokosowe chipsy do dekoracji
Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę, wydrąż zawartość i wrzuć do blendera. Dodaj kakao, oba syropy i wodę kokosową. Wodę kokosową uzyskasz z mleka kokosowego. Zbierz tłustą śmietankę na powierzchni mleka, a kokosową wodę wykorzystaj do budyniu. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę i wstaw budyń do lodówki na 2 godziny. Napełnij budyniem pucharki. Ubij śmietankę kokosową i lekko wmieszaj w budyń. Posyp budyń kokosowymi chipsami, pokrojonymi truskawkami i kiwi.
15 komentarzy
Nawet nie wiedziałam, że tak można, podoba mi się :-)
I na dodatek fajnie, bo awokado jest neutralne w smaku, można więc kombinować na wiele sposobów
Genialny pomysł! Może polubiłabym awokado :)
Jak apetycznie wygląda :) Super pomysł i na pewno super smaczny budyń :)
Smaczny i nie ma szansy, że się przypali!
Prezentuje się przepięknie :)
Dziękuję!
Uwielbiam takie desery :) Twój prezentuje się wspaniale :)
Ja też! Zdrowe i smaczne!
Robimy często i smakuje nawet naszemu tacie :D
Super!
Przepysznie wygląda z tymi dodatkami :)
Dzięki!
Uwielbiam wszystko co czekoladowe :D
Moi milusińscy też!