Czerwona cebula marynowana i nie tylko czyli jak wykorzystać cebulę

Praktycznie każde danie zaczyna się od cebuli. Używam jej na co dzień. Biała, żółta, szalotka czy czerwona cebula…Na pozór wydawałoby się, że cebula to cebula ale każda ma inny smak i kolor. Każda ma swoje przeznaczenie w kuchni. Żółta cebula jest idealna do gotowania zupy cebulowej. Szalotkę najczęściej używam do risotto, a z czerwonej cebuli smażę konfiturę.

czerwona cebula_przetwory

Dzisiaj właśnie chciałam się skupić na czerwonej cebuli, bo ostatnio dostałam w prezencie jej pokaźne ilości. Nie mam warunków na jej długotrwałe przechowywanie, więc idealnym rozwiązanem wydały mi są przetwory z cebuli. Usmażyłam porcję konfitury ale zrobiłam też marynowaną cebulę. Jest to prosty sposób na wykorzystanie czerwonej cebuli. Wystarczy pokroić cebulę w krążki i zalać zaprawą octową. Marynowana czerwona cebula to świetny dodatek do kanapek i hamburgerów. Jest bardzo delikatna w smaku. My podjadamy ją codziennie dosłownie do wszystkiego!

czerwona cebula

Świeżo zerwana cebula związana w pokaźne pęczki to również piękna dekoracja w spiżarni, przynajmniej do czasu  dopóki nie zostanie zużyta. W mojej kuchni niestety nie ma miejsca na takie naturalne zjadliwe dekoracje ale jest pomysł, który na pewno będę w niedalekiej przyszłości zrealizuję w mojej domowej spiżarni.

Czerwona cebula w occie

Składniki:

na słoik ¾ litra

3- 4 cebule

100 ml octu, 12%

90 g cukru

300 ml wody

½ łyżeczki soli

czerwona cebula marynowana

Obierz cebulę i pokrój w cienkie krążki. Włóż do słoika. Zagotuj wodę z cukrem, octem i solą. Gorącą zaprawą zalej cebulę. Zakręć słoik pokrywką i pozostaw do ostudzenia. Przechowuj marynowaną cebulę w lodówce nawet do dwóch tygodni.

Cebula – warzywo o zdrowotnych właściwościach

A tak dla ciekawości wiecie, że cebula to warzywo pełne zdrowotnych właściwości? Niepozorne warzywo zawiera siarkę, krzem,magnez, cynk i mikropierwiastki jak selen. Cebula jest również bogata w szereg witamin jak A, B, C, E i K. Zawiera sporo węglowodanów w tym również błonnik. Obecność tak dobroczynnych składników sprawia, że cebula posiada niezwykłe właściwości zdrowotne – wzmacnia odporność organizmu, obniża ciśnienie, reguluje poziom cukru we krwi, wspomaga procesy trawienne i posiada właściwości antyseptyczne. Poza tym cebula jest tania i dietetyczna. Dlatego choćby z tego powodu warto wdrożyć ją do swojego codziennego menu, jak sądzicie?

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSpara

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *