Czerwona kapusta zasmażana

Czerwona kapusta zasmażana. Typowo polskie danie. Od dawna za mną chodziła! Lekko kwaskowata i koniecznie z zasmażką. Do mielonych kotletów lub panierowanych schabowych jak trza! Podobne danie przyrządzam z białej kapusty. Kocham kapustę w każdej postaci i w każdym kolorze! Dietetyczna i zdrowa. Idealna na surówkę lub gotowania.

czerwona_-kapusta_-zasmazana

Czerwona kapusta z zasmażką

Składniki:

1 główka kapusty

200 ml wody

2 duże czerwone cebule

3 łyżki octu balsamicznego

4 nasiona angielskiego ziela

1 liść laurowy

sól i pieprz do smaku

2 łyżki pszennej mąki

1 + 2 łyżki masła

czerwona_kapustaPoszatkuj kapustę. Do tego działania potrzebujesz bardzo ostry nóż lub kuchenny robot. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na łyżce masła. Umieść warzywa w dużym garnku, dodaj przyprawy ale zaczekaj z octem. Podlej wodą, przykryj pokrywkę i gotuj kapustę przez 40 minut na małym ogniu. Kiedy kapusta będzie już miękka przypraw octem. Na patelni suchej patelni zrumień mąkę, po czym dodaj masło i smaż przez minutę. Wymieszaj kapustę z zasmażką. Smacznego!

5 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *