Czosnek, jarmuż, masala i tahini

Witam Kochani! Co powiecie na tydzień bez mięsa. Dla mnie to żaden problem. Dzisiaj polecam Wam pyszną jarską sałatkę. Pieczony czosnek, pięknie pofałdowany jarmuż, ciecierzyca zapieczona z masala tandoori, a na dodatek wspaniały dressing z tahini. Sałatka bardzo syta, zdrowa i bez mięsa.

Pierwszy dzień bez mięsa zaliczony. Co możecie polecić mi na jutro?

bez mięsa

Sałatka z jarmużu i ciecierzycy

Składniki:

na 2 porcje

200 g jarmużu obranego z twardych łodyg

1 duża główka czosnku, upieczona

3 łyżki tahini (pasta sezamowa)

5 łyżek soku z cytryny

1 łyżka miodu

gorąca woda, do uzyskania płynnej konsystencji

1 puszka ciecierzycy, 400 g

1 łyżka oliwy

2 łyżeczki tandoori masala (ostra hinduska przyprawa)

sałatka z jarmużu i ciecierzycy

Opłucz czosnek i w całości upiecz w piekarniku. Odcedź ciecierzycę. Wyłóż na małą blaszkę, skrop oliwą, posyp tandoori i wymieszaj. Piecz ciecierzycę w piekarniku nastawionym na 200ºC przez 15 minut.

Liście jarmużu zalej wodą, lekko posól i blanszuj przez 2 minuty. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Obierz czosnek ze skórki i razem z tahini, sokiem z cytryny, miodem i wodą zmiksuj na jednolitą masę. Część dressingu dodaj do jarmużu i wymieszaj. Na półmisku ułóż jarmuż i posyp ciecierzycą. Podaj resztę dressingu w oddzielnym naczyniu.

Jeśli akurat nie macie dostępu do tandoori masala, to proponuję zrobić z tego przepisu . Jarmuż można jeść świeży jak sałatę, choć jest bardziej od niej chrupiący. Resztki jarmużu proponuję wykorzystać na pesto.

 

 

14 komentarzy

  • Małgosiu dużo propozycji mi przychodzi do głowy na przykład
    – makaron gryczany, sos sojowy, przesmażone pieczarki z cebulką, 1 łyżka miodu, 1 łyżka oleju sezamowego, można dodać wędzone tofu dymka do posypania
    – bułka pełnoziarnista, kotlet z upieczonego boczniaka, surówka z kapusty młodej
    – kuskus z harrisą, oliwki czarne, natka pietruszki, papryka czerwona w kosteczkę
    – zupa z pieczarek i cebuli zagęszczona ryżem zmiksowana blenderem na krem
    no i Twoje kotleciki z komosy ryżowej i szpinaku – u nas obowiązkowo raz w miesiącu :-)

  • Witam no tak trzeba powiedzieć, że wygląda to naprawdę wspaniale. Powiem tak z przyjemnością bym wypróbował to danie i tak naprawdę chyba to zrobię. Nie lubię trochę czosnku, ale może z pozostałymi skłądnikami akurat będzie pasował pozdrawiam i dziękuję za ten przepis.

  • Sałatka fantastyczna. Uwielbiam ciecierzycę i jarmuż, ale w takim połączeniu nie próbowałam. Wygląd ciecierzycy z dodatkiem tandoori masala jest powalający, a dodatek do dresingu pasty tahini nadaje sałatce nowego, ciekawego smaku.
    A co mogę Ci Małgosiu polecić na jutro? Chyba już wiesz. ;) Właśnie kaszę jaglaną zapiekaną w portobello. Polecam. :)
    Pozdrawiam serdecznie – Danusia. :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *