Deser gino

Po świątecznych wypiekach nie chce mi sie za bardzo krecic w kuchni. Dlatego skupiam sie na deserach, ktore mozna przygotowac szybko i latwo. Jednym z takich szybkich ,słodkich przysmaków jest deser gino, zapiekanka owocowa pod kokosowo czekoladowa kolderka.

Tradycyjny deser Gino przygotowuje sie z truskawek, bananow i kiwi, ale oczywiscie mozna wybrac te owoce, ktore najbardziej sie lubi. Deser smakuje wspaniale na cieplo z lyzka lodow waniliowych.

Ta zapiekanka owocowa to swietny deser na sylwestrowe party, zwlaszcza, ze mieszanke kokosowo czekoladowa mozna przygotowac o wiele wczesniej.

Deser Gino

Skladniki:

na 5 porcji

  • 200 g wiorkow kokosowych
  • 2 lyzki kokosowego likieru Malibu
  • 200 g bialej czekolady
  • 50 g brazowego cukru
  • 2 banany
  • 2 kiwi
  • 250 g mrozonych malin

Dodatki

  • lody waniliowe

Wykonanie:

  • Posiekaj grubo czekolade i wymieszaj z wiorkami i cukrem.
  • Pokroj banany w talarki, a kiwi w cwiartki.
  • Uloz ladnie owoce w malych foremkach i posyp kokosowo czekoladowa mieszanka.
  • Nastaw piekarnik na grill na maksymalna temperature i zapiecz deser przy uchylonych drzwiczkach. Pilnuj caly czas i wyjmij deser jak posypka tylko sie zrumieni. Owoce nie powinny stracic formy.

16 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *